spital sibiu.jpgCele două sute de mămici împreună cu bebeluşii internaţi la maternitatea din municipiul Sibiu, din cel mai mare spital din judeţ, ar putea fi puşi în pericol în caz de incendiu, pentru că pereţii saloanelor ascund instalaţii electrice stricate sau improvizate, nu funcţionează detectoarele de fum şi mai grav, hidranţii nu au ţevi şi furtune de refulare, potrivit concluziilor controlului efectuat de pompieri şi publicat miercuri.

Ca urmare a incendiului care a avut loc la maternitatea din Bucureşti, pompierii sibieni au avertizat conducerea Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, ca maxim într-o lună de zile, deci până în octombrie 2010, să remedieze toate neregulile care ar putea cauza un incendiu.

Conform raportului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, la maternitatea din oraş, în caz de incendiu, atât medicii, asistentele, dar şi pacientele şi copiii, nu au marcate căile de evacuare. Nu numai că le-ar fi destul de dificil să folosească căile de evacuare din clădire în caz de incendiu, dar atât angajaţii spitalului, cât şi pacientele de la maternitate folosesc prize defecte, instalaţii electrice stricate şi improvizate De asemenea, la maternitatea din Sibiu există instalaţie de detectare şi semnalizare a fumului, însă nu funcţionează, iar pentru stingerea unui eventual incendiu hidranţii interiori ar fi imposibil de folosit, pentru că nu au furtune şi ţevi de refulare.

Deşi a modernizat maternitatea, conducerea spitalului nu a cerut şi deci nu are avizele şi autorizaţiile de securitate de incendiu, a spaţiilor recent amenajate. Nici buteliile cu oxigen din maternitate nu sunt sigure, dovadă că o parte din tuburile de cauciuc folosite sunt crăpate. Noile prize care au fost montate, nu sunt protejate, conform legii, de vapori şi umiditate crescută. Purtătoarea de cuvânt a spitalului sibian, Raluca Puşcă, a declarat pentru Agerpres că se va încerca de către conducerea unităţii „remedierea în măsura posibilităţilor şi cât mai repede a deficienţele constatate, cu precizarea că până în prezent la maternitatea sibiană nu a avut loc nici un incendiu”. AGERPRES