Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale România, în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu Spitalul Orășenesc Buhuși au organizat, în zilele de 31 mai și 1 iunie, Conferința ,,Rolul spitalelor municipale, orășenești și mono-specialitate în îmbunătățirea calității actului medical; prezent și perspective”, ediția I.

La eveniment au participat 255 de specialiști în prima zi și 430 în cea de-a doua. Participanții au reprezentat peste 80 de instituții medicale din toată țara și din Republica Moldova.

,,Am găsit la Buhuși oameni de calitate care chiar generează și calitate”, a spus ec. Vasilică Rusu, președinte A.E.S.M., iar dr. Maria Cumpănă, director adj. al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, a vorbit completat: ,,Suntem onorați de invitația la acest eveniment. Echipa noastră reprezintă și Ministerul Sănătății. Am venit aici ca să ne documentăm din perspectiva implementării și la noi a structurii acestui tip de management al calității”.

Prima zi a fost dedicată responsabililor Managementului de Calitate, membrilor din Structura Managementului de Calitate și asistenților medicali. Cele zece incitante comunicări științifice prezentate au constituit un suport foarte bun pentru dezbateri.

În ziua a doua a conferinței, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai unor instituții județene și ai unor spitale, medici au așezat alte accente interesante pe calitatea actului medical. Două ateliere de lucru – ,,Resuscitarea gravidei” și ,,Resuscitarea nou-născutului” – au tras cortina peste o manifestare de excepție.

„Sunt bucuros că am ajuns la Buhuși, aici unde spitalul reprezintă prima dovadă că managementul calității a contribuit la revigorarea actului medical. Spitalul Buhuși îndeplinește standarde pe care puține alte spitale orășenești le îndeplinesc”, a spus dr. Vasile Cepoi, președinte A.N.M.C.S.

„E o zi națională pentru managementul calității în Sănătate. Suntem la o conferință de o importanță capitală. Nu avem nevoie de performanțe doar la nivel de vârf, ci și la spitalele municipale, orășenești și mono-specialitate. Trebuie să asigurăm servicii medicale de calitate cât mai aproape de domiciliul cetățenilor”, a adăugat secretarul de stat Tiberius-Marius Brădățan.