Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a fost operaţionalizată pentru gestionarea unor eventuale cazuri medii sau severe de îmbolnăviri COVID-19 în rândul deţinuţilor, a informat Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Secţia ATI are în dotare 16 paturi şi două aparate de ventilaţie mecanică, iar în cursul săptămânii viitoare vor fi preluate, prin transfer, alte două, de la Penitenciarul-Spital Dej. În caz de necesitate, se poate solicita preluarea de aparatură suplimentară şi de la structurile reţelei sanitare publice, se arată în comunicat.

Operaţionalizarea acestei unităţi pentru gestionarea unor eventuale cazuri medii sau severe de îmbolnăviri COVID-19 în rândul deţinuţilor a presupus amenajarea unui circuit funcţional care, prin zone tampon, să permită delimitarea spaţiilor contaminate de cele aseptice, precum şi stabilirea unor zone de decontaminare şi echipare/dezechipare.

Prin această nouă amenajare, se asigură protejarea personalului medical şi, implicit, a pacienţilor necesar a fi trataţi în cadrul secţiei, fiind respectate prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 489/2020 din 23 martie 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici, cu infecţii emergente şi reemergente (AP-IE/RE).

Secţia ATI-Rahova se subordonează operaţional Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava, unitatea sanitară cu secţie de boli infecţioase desemnată să gestioneze eventuale cazuri COVID-19, cu simptomatologie medie sau severă, din rândul persoanelor private de libertate.  ANP precizează că pentru realizarea actului medical impus de eventuale cazuri COVID-19 în rândul persoanelor private de libertate, sistemul penitenciar poate asigura, intervenţie de specialitate şi la nivelul celorlalte penitenciare-spital, Penitenciarul-Spital Dej dispunând, de asemenea, de un compartiment de ATI.

În prezent, deşi sunt înregistrate cazuri de lucrători ANP confirmaţi COVID-19, nu există situaţii în care, în urma testelor dispuse de direcţiile de sănătate publică competente, să fie identificate persoane private de libertate infectate cu virusul SARS-CoV-2, se mai arată în comunicatul ANP. AGERPRES