danson_samsung.jpgSamsung, actualmente cel mai mare producator de echipamente electronice, a achizitionat in februarie 2011 pachetul majoritar de actiuni al firmei Medison. Medison este unul dintre producatorii de varf in domeniul ecografelor, concurand direct cu firme precum General Electric, Siemens, Philips si Toshiba. Acestea au dominat piata ultrasonografiei medicale, detinand impreuna peste 65% din piata.

Insa, odata cu aceasta achizitie raportul de forte se va schimba. Samsung este pe primul loc in productia de cipuri de memorie si plasme, si ocupa locul al doilea in productia de telefoane mobile(dupa Nokia).

Asadar, avand in vedere pozitiile confortabile pe care Samsung le ocupa – in atatea zone, care a fost ratiunea acestei preluari? Cuvintele profetice ale CEO-ului Samsung, dl. Lee Kun-hee, ofera o explicatie: ”Peste zece ani, nu vom mai produce ceea ce producem acum.”

Samsung si-a dat seama ca actuala linie de produse, desi ii aduce acum castiguri importante, o face vulnerabila in fata concurentei, venita in special din partea chinezilor. De aceea, cauta sa se extinda in cinci noi domenii, de viitor, care ii pot aduce marje de profit ridicate. Sectorul medical e unul dintre acestea, alaturi de nanotehnologie, biomedicina, energie solara, baterii de masini si LED-uri. Samsung isi propune ca pana in 2020, sa investeasca circa 21 de miliarde USD pe aceste directii de afaceri.

Alegerea companie Medison e una inteleapta. Infiintata in 1985, Medison a facut munca de pionerat in ecografie, investind masiv in cercetare si dezvoltare; pentru aceasta cheltuieste anual circa 12% din venituri.Per total, compania detine peste 1000 de brevete. Astfel, in 1996 a dezvoltat primul ecograf digital din Asia, iar in 1998 lanseaza primul ecograf 4D(3D live).

Se anunta o sinergie interesanta intre cunostintele si spiritul inovator al angajatilor Medison, pe de o parte, si puterea financiara si tehnologica a companiei Samsung, pe de alta. Cu siguranta insa, nici ceilalti mari jucatori de pe piata ultrasonografiei nu vor sta cu mainile in san, iar competitia se va inteti, spre beneficiul utilizatorului final.

Si Romania va fi afectata pozitiv de acest trend. Samsung-Medison are distribuitor exclusiv in Romania firma Danson, printr-un parteneriat ce dureaza inca din 1995. Inovatiile permanente din domeniul ecografelor doppler color – 3D si 4D, au fost prezente la scurt timp si pe piata romaneasca.

Danson asigura intreaga gama de ecografe produse de catre Samsung-Medison, 17 modele din care 7 modele sunt tridimensionale(3D-4D); in cursul anului 2012, se vor lansa alte 3 modele, ce vor incorpora tehnologii inovatoare. De altfel, ecografe din gama actuala, precum Accuvix V20 PRESTIGE sau EKO 7, incorporeaza tehnologii grafice de ultima ora, cum ar fi “Multi Volum Slice” sau “Speckle Tracking Strain” cu aplicatii in Obstetrica/Ginecologie, respectiv Cardiologie. Poate aceste lucruri nu spun prea multe celor neinitiati in domeniu, dar un ecograf modern este practic un computer care prelucreaza datele brute si, prin intermediul unor softuri grafice, creeaza imagini relevante pentru medici. Astfel, soft-urile incorporate au devenit un element esential in modernizarea ecografelor.

Ne asteptam ca in anii urmatori Samsung-Medison sa revolutioneze aparatura medicala pentru imagistica si diagnostic, folosind tehnologii noi, creatie proprie. Aceste aparate se vor regasi si pe piata romaneasca, in cadrul portofoliului de aparate oferit de firma Danson.