Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, impreuna cu Centrul European de Excelenta in mastocitoza Romania, a organizat – cu sprijinul Asociatiei Suport Mastocitoza Romania – CONFERINTA NATIONALA DE MASTOCITOZA, pe 30 martie 2018.

Sesiunea stiintifica a fost precedata de o conferința de presă care a fost onorata de prezenta ministrului Sorina Pintea, a Secretarilor de Stat Rodica Nassar si Cristian Vasile Grasu, a managerului SUUB Adriana Nica, a prof. univ. Dr. Ana Maria Vladareanu si a conf. univ. Dr. Horia Bumbea.

Conferinta de presa a fost urmata de o sesiune stiintifica la care au participat numerosi medici si pacienti, dezbaterile durand mai bine de 4 ore. Subiectele abordate au vizat: aspecte privind diagnosticarea in mastocitoza, importanta biopsiei pentru o diagnosticare corecta, socurile anafilactice si alte simptome specifice alergiilor care sunt asociate acestei boli, dificultati privind alimentatia, complicatii gastroenterologice si hematologice, cele mai bune optiuni terapeutice. Au conferentiat: prof. univ. dr. Ana maria Vladareanu, conf. univ. dr. Horia Bumbea, conf. univ. dr. Liviu Negreanu, conf. univ. dr. Cora Pop, dr. Poliana Leru, conf. dr. Camelia Dobrea, dr. Camelia Berghea.

O alta veste buna transmisa de Asociatia Suport Mastocitoza Romania este ca au fost publicate Criteriile de incadrare in grad de handicap in mastocitoza-adulti. Practic, adultii pot avea doar gradul 2 si 1 si vor putea merge la comisii pentru a solicita reincadrarea lor.

Pentru copii, Asociatia Suport Mastocitoza Romania a solicitat elaborarea unor criterii separate,criterii care sunt in curs de finalizare. In urma discutiilor prealabile s-a convenit excluderea gradului 1 la copii. Doar in cazuri exceptionale, cu afectare sistemica, el se poate acorda, avand in vedere faptul ca mastocitoza la copii intra in remisie in 90% dintre cazuri si ca un grad grav, 1, ar insemna un certificat de handicap pana la 18 ani, cu insotitor, lucru departe de realitate.