conf_dislipidemii.JPGSpeakeri de înalt prestigiu și peste 350 de medici cardiologi, diabetologi, interniști și rezidenți au participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale Managementul Dislipidemiilor, un eveniment științific organizat sub egida Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Evenimentul a abordat dislipidemiile dintr-o perspectivă multidisciplinară, cu scopul de a dezbate cele mai noi informaţii legate de managementul, diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni.

Dislipidemiile sunt anomalii metabolice frecvente şi un important factor de risc cardiovascular care afectează în prezent, conform specialiștilor, peste o treime din populaţia României. Din ce în ce mai mulţi tineri, uneori sub 30 de ani, prezintă dislipidemii. De cele mai multe ori, dislipidemiile – modificări calitative sau cantitative ale metabolismului lipidic – apar împreună cu alte afecţiuni, precum diabetul zaharat de tip 2, obezitatea și hipertensiunea arterială. Studiile recente au subliniat implicarea dislipidemiilor în afecţiuni nu doar din sfera cardiologiei, diabetologiei, nutriţiei, ci şi în patologii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei, nefrologiei, reumatologiei, neurologiei.

Bolile cardiovasculare – trendul epidemiologic actual (prof.univ.dr. Dan Gaiţă), 10 ani de ATP III (prof.univ.dr. G.A.Dan), 6 luni de la lansarea ghidului ESC (prof.univ.dr. Doina Dimulescu), Este posibilă prevenirea dislipidemiilor? (prof.univ.dr. Amorin Popa), Aspecte de farmaco-economie în controlul dislipidemiilor (conf.univ.dr. Romulus Timar), Tratamentul cu statine (conf.univ.dr. Gabriela Roman), Refacerea endoteliului vascular – o ţintă practică. Sulodexide: sinergism cu statinele? (prof.univ.dr. Maria Moța), Re-evaluarea rolului colesterolului alimentar (prof.univ.dr. Gabriela Radulian) au reprezentat doar câteva dintre temele de dezbatere care au fost prezentate participanţilor la eveniment.

Prof.univ.dr. Dan Gaiță a vorbit în cadrul manifestării despre incidenţa crescută a bolilor cardiovasculare în România şi a punctat faptul că în aceste circumstanțe oameni trebuie să își calculeze nivelul de risc, pentru a preveni posibilitatea apariției acestor afecţiuni.

Prof.univ.dr. Amorin Popa, Președintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătății, a atras atenția asupra faptului că dislipidemiile pot fi prevenite prin adoptarea unui regim de viață sănătos și prin reducerea factorilor de risc.

Prof.univ.dr. Maria Moța, Președintele ales al Societății Române de Diabet, a subliniat faptul că se impune o educație a populației generale, dar în mod special a grupurilor cu risc crescut, pentru optimizarea stilului de viață, raportat la faptul că dislipidemiile sunt o problemă de sănătate publică.

Tot în cadrul Conferinței Naționale Managementul Dislipidemiilor, prof.univ.dr.Gabriela Radulian a prezentat tema Re-evaluarea rolului colesterolului alimentar și de asemenea a subliniat faptul că obiceiurile alimentare trebuie schimbate un timp îndelungat, nu doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Co-Preşedinţii evenimentului au fost prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi prof.univ.dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

„Cea de-a doua ediție a Conferinței Naţionale Managementul Dislipidemiilor s-a bucurat de un interes crescut în rândul medicilor, drept dovadă și numărul foarte mare de medici care au dorit să participe la acest eveniment. Reușita acestui eveniment a fost dată și de faptul că dezbaterile științifice au fost extrem de interesante prin abordarea de subiecte legate de prevenirea şi tratamentul dislipidemiilor, toate acestea constituind informaţii de elită şi de referinţă în domeniul cardiologiei, diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele evenimentului şi Preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice