Agenţia Naţională de Transplant a organizat vineri, 10 decembrie 2021, cea de-a XII-a Reuniune Naţioanlă a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori (KDP), eveniment desfăşurat online. Tema ediţiei din acest an a fost „Pandemia COVID 19 – o provocare fără precedent pentru activitatea de identificare şi declarare potenţiali donatori aflaţi în moarte cerebrală: indicatori, probleme, soluţii”.

La întâlnire au participat coordonatorii de transplant şi KDP din cadrul tuturor unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, alături de coordonatorii şi KDP regionali. De asemenea, având în vedere recenta colaborare în domeniul transplantului cu Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa colegilor din Republica Bulgaria, care au prezentat situaţia activităţii de transplant, precum şi soluţiile şi propunerile lor pentru creşterea numărului de donatori.

Având în vedere situaţia dificilă din punct de vedere sanitar pe care o traversăm în ultimii 2 ani, s-au discutat problemele legate în special de aspectul medical al activităţii de transplant (identificarea şi declararea donatorului în moarte cerebrală, în condiţiile pandemiei COVID 19), aspectele logistice ale activităţii de coordonare de transplant în condiţiile restrictive şi dificile din acest an şi viitorul apropiat, precum şi aspecte legate de organizarea şi finanţarea programului naţional de transplant pentru anul 2022.

Evenimentul a fost deschis de Prof. Dr. Irinel Popescu, cel mai titrat specialist în transplant din România, care a subliniat rolul important şi indispensabil al coordonatorilor de transplant şi KDP, menţionând faptul că transplantul nu poate exista fără donatori, fără munca şi efortul deosebit depus de personalul medical implicat în activitatea de donare. Conform domnului profesor, doi factori sunt esențiali în creșterea numărului de donatori, care să poată salva viețile celor aflați pe lista de așteptare: consimțământul familiei și rata spitalelor participante la programul de identificare şi declarare potenţiali donatori, la momentul actual o problemă majoră fiind atitudinea și numărul spitalelor participante la program. De asemenea, Prof.Dr. Irinel Popescu a salutat prezenţa colegilor din Republica Bulgaria şi a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale în domeniul schimbului de organe şi transplantului.

Reuniunea a cuprins o sesiune a rapoartelor de activitate a Oficiilor regionale ANT, în cadrul căreia au fost analizate, pe fiecare regiune şi unitate sanitară, problemele întâmpinate în desfăşurarea activităţii de identificare şi declarare donatori aflaţi în moarte cerebrală, probleme determinate atât de condiţiile dificile impuse de contextul epidemiologic, cât şi din punct de vedere al finanţării acestei activităţi, a modului de desfăşurare a Programului Naţional de Transplant în fiecare unitate sanitară.

Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. În prezent funcţionează cu succes şi în mod constant doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitate atât din partea managementului unităţii sanitare, cât şi din partea personalului medical pluridisciplinar, de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare transplant şi a implementa la nivel de spital o „cultură a donatorului”.

Dacă din a doua jumătate a anului 2019 şi în primele două luni ale anului 2020, activitatea de prelevare începuse să devină o constantă şi un număr mai mare de unităţi sanitare, unele care nu au avut activitate în ultimii 2-3 ani sau chiar mai mult, reporneau Programul Naţional de Transplant, din păcate, pandemia COVID 19 a avut un puternic impact negativ în cazul tuturor unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, din cauza presiunii extraordinare asupra personalului medical din secţiile de ATI.

Dar în sistemul de transplant există oameni valoroşi şi dedicaţi, cu un înalt grad de profesionalism şi responsabilitate, care, respectând aceste restricții și trecând peste dificultăți, au găsit resursele de a continua activitatea de identificare şi declarare donatori aflaţi în moarte cerebrală.

De la începutul anului și până la 10 decembrie, datorită celor 45 de donatori în moarte cerebrală din România, au fost salvate 41 de vieţi prin transplant de ficat (din care 1 în Italia), 80 prin transplant de rinichi, 6 prin transplant de cord (din care 1 în sistemtul Eurotransplant şi 2 în Italia), 4 prin transplant de plămân (din care 2 în Eurotransplant şi 1 în Italia) şi mult mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osos sau cornee. De asemenea, au mai fost realizate 4 transplanturi de rinichi şi 1 transplant hepatic cu organe provenite de la donatori din Bulgaria. Cu donator în viaţă au fost realizate: 9 transplanturi de ficat şi 59 transplanturi de rinichi.

Dr. Radu Zamfir , directorul executiv al ANT, a ţinut să mulţumească tuturor acestor oameni deosebiţi pentru munca şi efortul lor deosebit, care au contribuit la salvarea acestor bolnavi pentru care transplantul reprezenta ultima şansă la viaţă.

Operator logistic şi tehnic al evenimentului: Oameni si Companii.