Societatea Română de Neurologie Pediatrică (SRNP) anunţă desfăşurarea primei Şcoli de Vară, organizată între 25-28 iunie la Cheile Grădiştei din Moeciu, judeţul Braşov.

Şcoala de Vară se adresează medicilor cu specialitatea neurologie pediatrică, medicilor cu dublă specialitate (neurologie pediatrică, psihiatria copilului şi adolescentului), neurologilor, cardiologilor, nefrologilor, neuro-chirurgilor, pediatrilor, specialiştilor în imagistică,etc.

Neurologia pediatrică este specialitatea medicală care are ca obiectiv depistarea, diagnosticarea şi tratamentul bolilor sistemului nervos central şi periferic, precum şi a bolilor musculare la copii între 0 şi 18 ani.

În Europa neurologia pediatrică este fie supraspecializare a pediatriei sau neurologiei adulţi, fie specialitate de sine stătătoare. În România, specialitatea de neurologie pediatrică a apărut prin împărţirea Neuropsihiatriei Infantile în Neurologie Pediatrică şi Psihiatria Copilului şi Adolescentului, fiind acum o specialitate de sine stătătoare, la nivelul întregii ţări existând aproximativ 130 de specialişti în neurologie pediatrică sau cu dublă specialitate.

Invitaţi din străinătate vor împărtăşi din experienţa lor pe parcursul celor două cursuri organizate în cadrul Scolii de Vară: primul curs (25-26 iunie) va aborda ataxia de diverse cause (boli degenerative, inflamatorii, infecţioase, malformaţii,etc), şi bolile cerebelului, dar şi diagnosticul diferenţial al acestora. Directorul cursului este Eugen Boltshauser (Elveţia), profesor de neurologie pediatrică, şef al clinicii de neurologie pediatrică din Zurich de peste două decenii, autor al unei monografii despre ataxie şi membru în Board-ul Societăţii Europene de Neurologie Pediatrică, secondat de Andrea Poretti (SUA) din Baltimore, specialist în domeniul ataxiei şi bolilor cerebeloase.

Cel de-al doilea curs (27-28 iunie) vizează o boală rară, subdiagnosticată în România, scleroza tuberoasă. În cadrul acestui seminar se vor prezenta mai multe noutăţi legate de terapia sclerozei tuberoase, inclusiv revoluţionarul tratament medicamentos nou apărut cu inhibitori de m-TOR. O altă noutate despre care se va discuta la Şcoala de Vară este apariţia în 2012 a Registrului Naţional pentru Scleroză Tuberoasă, sub umbrela SRNP. Cursul va fi susţinut de Christoph Hertzberg (Germania), neurolog pediatru, fondator al centrului de excelenţă în scleroză tuberoasă din Berlin şi Finbar O’Callaghan (Marea Britanie), lector de neurologie pediatrică la Universitatea din Bristol, specialist în scleroză tuberoasă, epilepsie, atacuri cerebrale la copii, relaţia între mediul din copilărie şi dezvoltarea neurologică ulterioară a copiilor.

Şcoala de Vară are o valoare educativă ridicată, lectorii sunt personalităţi recunoscute la nivel mondial, participanţii având posibilitate extraordinara de a învăţa de la specialişti de peste hotare cum pot diagnostica precoce şi trata corect afecţiunile care fac obiectul acestei Şcoli de Vară. Şcoala de Vara creează premizele elaborării protocoalelor de diagnostic şi tratament şi a strategiei corecte de monitorizare a pacienţilor cu afecţiuni neurologice în România.

Coordonarea ştiinţifică a Şcolii de Vară este realizată de Comisia de Educaţie şi Formare a SRNP alcătuită din specialişti neuropediatri cu experienţă: Carmen Burloiu, Catrinel Iliescu, Adriana Albeanu şi Dana Craiu.

Scopul Şcolii de Vară de Neurologie Pediatrică este de a realiza o creştere a nivelului de pregătire al medicilor neuropediatri şi o mai mare deschidere din partea acestora în ceea ce priveşte colaborarea multidisciplinară în managementul afecţiunilor neurologice.

Taxe: pentru membrii SRNP accesul la unul dintre cele două cursuri: 220 euro, iar accesul la amandouă 350 euro. Pentru non-membrii SRNP taxele care se aplică sunt: 250 euro / un curs şi 400 euro pentru ambele cursuri. Taxele includ: accesul la lucrări, cazare (loc în cameră dublă), mesele, transport aeroport Henri Coandă-locaţie dus-întors, program social. Pentru înscriere contactaţi Clinica de Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Alexandru Obregia – Florentina Grigore: flore.ronep@yahoo.com, tel/fax 021-334.79.94. SRNP oferă un număr de 50 de burse de câte 250 euro pentru participanţii la ambele cursuri (pentru detalii accesaţi www.srnp.ro).