Deputatul Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că Planul naţional de combatere a cancerului nu reprezintă „o compunere, un eseu”, ci vine cu măsuri, are indicatori, iar „totul este cuantificabil”.

„Planul va fi pus în transparenţă. Îl vom discuta, nu este un plan perfect, cu siguranţă, dar are măsuri, are indicatori, totul este măsurabil, totul este cuantificabil. Nu este o compunere, nu este un eseu. (…) Sunt convins că în acest moment putem să îl implementăm. O lege a cancerului este necesară să susţină Planul de cancer, dar şi el să devină parte a strategiei naţionale de sănătate pentru perioada care urmează”, a afirmat Cadariu, la lansarea Planului naţional de combatere a cancerului, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a spus că în plan nu s-au fixat „termene excepţionale”. „Nu ne-am fixat termene excepţionale – 15% scăderea mortalităţii poate să pară foarte puţin. Credeţi-mă, va fi un efort enorm să coborâm cu 15% mortalitatea”, a arătat deputatul.

Potrivit acestuia, fără un plan de combatere a cancerului nu se va putea acţiona în contextul planului european care oferă finanţare. „Astrele s-au potrivit, toţi actorii au răspuns prezent. Este dificil, într-un grup cu orgolii, cum sunt cele ale breslei noastre, să funcţionezi, dar aici cred că pacienţii noştri, asociaţiile de pacienţi, industria ne-au impulsionat şi astfel am ajuns la acest rezultat fericit”, a arătat medicul.

Acesta a spus că planul este realizat după modelul european, însă a pornit de la realităţile din România.

„Avem cea mai mare mortalitate evitabilă din Uniunea Europeană. (…) Haideţi să ne uităm la pacienţii noştri ca la nişte oameni! Să îi vedem în ceea ce înseamnă ei cu adevărat, în suferinţa lor, nu să îi tratăm ca pe nişte numere sau nişte intervenţii chirurgicale sau în regim de chimioterapie sau în regim de radioterapie. Să îi privim ca pe cei de lângă noi alături de care trebuie să empatizăm”, a mai arătat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Introducerea terapiilor inovative, realizarea unei strategii naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie, a unui registru naţional de cancer funcţional, asigurarea serviciilor de paliaţie, realizarea traseului pacientului oncologic, actualizarea periodică a ghidurilor de practică a protocoalelor terapeutice sunt principalele obiective ale Planului naţional de combatere a cancerului, lansat miercuri la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. AGERPRES