Infecțiile nosocomiale reprezintă o sursă importantă de morbiditate, de suferință și de costuri ridicate pentru sistemul de sănătate, pentru pacient și pentru stat. Aceste infecții, în pofida progreselor înregistrate în profilaxia și controlul lor, rămân o problemă de mare actualitate în sănătatea publică.

Autoritățile israeliene spun că fenomenul variantelor combinate de BA 1 și BA 2 ale Omicronului, sunt bine cunoscute și, în acest stadiu, nu sunt îngrijorați că o nouă variantă ar putea produce cazuri grave.

În momentul de față, țări precum Franța, Marea Britanie, Italia și Austria înregistrează creșteri ale numărului de noi cazuri zilnice de SARS-CoV-2, acesta dublându-se practic în comparație cu ultimele două săptămâni.

Astfel, în rapoartele oficiale, România stă incredibil de bine pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat: doar 4,9% potrivit unui studiu publicat la începutul anului 2022. La nivel european, ţări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct stau mult mai rău: Italia 31,4%, Olanda 23,2%, Franţa 55,6%, Cehia 11,2%, Anglia 29,1%, Germania 9,6%.

La nivelul României s-au înregistrat 1.602 cazuri noi, de infectare cu SARS–CoV–2, dar nu acest lucru ne ridică semne de întrebare, ci faptul că unele spitale din România nu au reuşit să doteze secţiile cu echipamente de dezinfecţie corespunzătoare.

Compania BIOCOMP a oferit timp de 31 de ani soluţii optime, datorită experienţei şi expertizei acumulate în domeniul medical, pentru:

  • dezinfecția aerului în prezența sigură 24/7 a personalului și pacienților (conform normelor și standardelor UE 2022);
  • dezinfecția suprafeţelor în absența personalului (podele, pereți, echipamente, paturi, mese, scaune, dulapuri etc.(în minimum 15 minute);
  • dezinfecția obiectelor (măști, telefoane mobile, tablete, pachete, documente, tastaturi etc.);
  • dezinfecția încălțămintei;
  • dezinfecția autovehiculelor implicate în activitatea medicală.

Dezinfectarea aerului și a spațiilor poate fi o provocare, în special în încăperile cu suprafețe greu de curățat și dezinfectat. Deși sunt eficiente, şervețelele dezinfectante și spray-urile presupun efort și sunt predispuse erorii umane, precum omiterea anumitor zone. De aceea, un sistem pentru dezinfecție specializat, cu tehnologia luminii UV-C, a aerului și a suprafețelor se dovedește o alternativă excelentă.

Acesta poate fi folosit în orice încăpere, acoperind spații mari în doar câteva minute ceea ce le oferă o eficiență maximă împotriva oricăror mutații și tulpini noi, prin distrugerea ARN-ului agenţilor patogeni sau, după caz, a ADN-ului bacteriilor, indiferent de variantă sau mutație.

Lumina ultravioletă de tip UV-C este folosită cu succes pentru decontaminarea aerului şi a suprafeţelor din instituţiile medicale, această tehnologie devenind din ce în ce mai cunoscută şi utilizată la scară largă.

Aplicaţii în spitale private:

  • Terapie intensivă 

O mare problemă în spitale este că secțiile de Terapie Intensivă au multe paturi, iar bolnavii, mulți intubați și ventilați mecanic, nu pot fi mutați pentru a fi dezinfectat salonul. Cu toate acestea, dezinfectarea aerului şi a suprafeţelor se poate realiza cu un sistem pentru dezinfecție specializat, care foloseşte tehnologia luminii UV-C.

  • Săli de operaţie 

Asigurarea unui mediu dezinfectat este foarte important pentru prevenirea complicațiilor în timpul intervențiilor chirugicale. Realizarea și menținerea unui mediu dezinfectat în sălile de operație este crucială pentru pacienții cu sistem imunitar slab.

În cele 2 săli prezentate mai sus, pentru dezinfecţia suprafeţelor se vor folosi doar dispozitive special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și care acționează  pentru  a  crea  un  sistem  activ  de  protecție împotriva contaminărilor cu agenți patogeni.

Pentru  o  protecție  eficientă,  se  recomandă  utilizarea dispozitivelor pentru dezinfecția suprafețelor atât în zonele tranzitate de pacienți și personalul medical (holuri, saloane,săli  de  operații,  camere  CT  și  RMN,  laboratoare,  cabinetemedicale  etc.),  cât  și  în  zonele  dedicate  personalului administrativ (birouri, spații de depozitare, grupuri sanitare,holuri, vestiare etc.).

  • Vestiare şi sală de aşteptare 

În funcție de dimensiunea încăperii este indicat ca în vestiare dezinfectarea volumului de aer și a suprafețelor să se realizeze cu un sistem de dezinfecție specializat, cu tehnologia luminii UV-C care sunt special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană, asigurând un grad maxim de protecție epidemiologică.

În concluzie, timp de 2 ani pandemia ne-a pus bariere și ne-a dictat ritmul vieții dar toată această perioadă a venit și cu beneficii. Am învățat că e important să avem mai multă grijă de sănătatea noastră. Dezinfectarea sălilor se poate realiza cu un sistem de dezinfecție specializat, cu tehnologia luminii UV-C care poate varia în funcție de distanța dintre sursa de lumină și zona contaminată precum și de timpul de expunere.