Acesta este un sondaj global al Organizației Mondiale a Sănătății,  privind nivelul actual al progreselor înregistrate în programele de prevenire și control al infecțiilor  și activitățile de igienă a mâinilor în cadrul instituțiilor de îngrijire a sănătății în contextul campaniei globale privind igiena mâinilor din 5 mai 2019.

Care sunt obiectivele acestui sondaj?

1. Să încurajeze și să sprijine evaluările locale ale profesioniștilor în prevenirea și controlul infecțiilor și ale activităților de igienă a mâinilor utilizând instrumente standardizate și validate, în contextul activității obișnuite a echipelor și elaborarea planurilor locale de îmbunătățire.

2. Să realizeze o analiză a situației actuale privind progresul actual al activităților de prevenire și control al infecțiilor și de igienă a mâinilor din întreaga lume și să informeze pentru calibrarea eforturilor viitoare și pentru îmbunătățirea utilizării resurselor.

Cronologie 

Sondajul va fi deschis pentru patru luni, de la 16 ianuarie până la 16 mai 2019.

Cine este invitat să participe? 

Orice instituție medicală din întreaga lume. Participarea este voluntară. De asemenea, OMS încurajează Ministerele Sănătății (în mod ideal, prin intermediul punctului  sau echipei IPC națională) să preia conducerea în promovarea și coordonarea procesului de documentare și colectare a datelor în instituțiile sanitare din țara lor.

Cum funcționează sondajul? 

Sondajul are două niveluri, care implică finalizarea a două instrumente la fiecare unitate medicală:

1. Cadrul de evaluare a prevenirii și controlului infectării OMS

2. Cadrul de autoevaluare a igienei mâinilor a OMS.

Fiecare organizație este invitată să completeze și să trimită documentele în contextul acestui sondaj global.

Un sistem online este disponibil pentru transmiterea datelor pe fiecare instrument. Toate datele transmise prin intermediul sistemului online Global Surveillance IPC al OMS vor fi confidențiale. Limbile engleză, franceză și spaniolă sunt disponibile în platformă, alături de alte limbi .

Instituțiile de îngrijire a sănătății înregistrate în această campanie pentru salvarea de vieți, vor primi o invitație de participare personală prin e-mail, inclusiv un link specific la sistemul online WHO IPC Global Survey, care permite accesul individual, protejat, la sondaj.

Alte instituții de sănătate care doresc să participe vor primi o invitație după înregistrarea aici sau pot trimite o solicitare de participare la adresa de email who_ipc_globalsurvey@who.int.

Toate detaliile privind procedura sondajului, înscrierea și raportarea datelor sunt disponibile pe pagina dedicată, AICI.  Tot aici sunt disponibile și 2 filme care explică procedurile de raportare, înscriere și toate detaliile organizatorice.

Profesorul Didier Pittet explică și el de ce este important ca tot mai mulți dintre specialiștii din sistemele de sănătate să se implice în acest sondaj.