Fundaţia „Jeni Mandachi” a semnat un parteneriat cu Primăria Municipiului Gura Humorului, Crucea Roşie Suceava şi Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului în vederea construirii unei secţii dedicate bolnavilor de COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii fundaţiei, se au în vedere construirea unei clădiri dedicate secţiei pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19, precum şi achiziţionarea de materiale sanitare, aparatură medicală şi dispozitive medicale esenţiale în tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, noul spital urmând să fie unul satelit pentru Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului, care va fi astfel sprijinit să preia şi să gestioneze în continuare cazuri non-COVID-19 şi să menţină serviciul de urgenţă, urmând ca, ulterior, să funcţioneze dedicat afecţiunilor respiratorii.

„Împreună reuşim să le oferim pacienţilor internaţi cu COVID-19 şansa de a se recupera într-o secţie modernă, dotată cu toată aparatura necesară. Îi îndemn pe toţi cei care îşi doresc să contribuie la construirea acestui spital să se implice în campania ‘1 cm de spital’ şi să doneze bani, materiale de construcţii sau să participe ca voluntari la construcţia noii clădiri”, a declarat fondatorul asociaţiei, Ştefan Mandachi.

Secţia din cadrul Spitalului din Gura Humorului, destinată tratării pacienţilor cu COVID-19, va avea 17 paturi speciale pentru ATI, dispuse în patru saloane, trei pentru pacienţi confirmaţi şi unul pentru pacienţi suspecţi şi va fi dotată cu monitoare pentru funcţii vitale şi concentratoare de oxigen.

Spitalul va fi prevăzut cu toate anexele necesare pentru a fi avizat să funcţioneze şi în afara stării de alertă: staţie de clorinare, circuite pentru lenjerie folosită, grupuri sanitare adecvate, zona de triaj cu depozite speciale pentru haine pacienţi, vestiare, cameră asistente şi cameră de gardă.

Fundaţia „Jeni Mandachi” relansează campania „1 cm de spital”, alături de partenerii săi, ca o continuare a campaniei „1 cm de fapte bune” iniţiată în anul 2020 de omul de afaceri Ştefan Mandachi împreună cu Crucea Roşie Suceava, având la dispoziţie suma de 500.000 de euro, care reprezintă o parte din fondurile strânse în campania iniţială, la care se adaugă 200.000 de euro prin contribuţia primăriei.

Totodată, va fi demarată o campanie de strângere  de fonduri pentru completarea finanţării secţiei şi achiziţionării de materiale sanitare, aparatură medicală şi dispozitive medicale necesare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

„Mă bucur că, împreună cu Fundaţia ‘Jeni Mandachi’ şi Crucea Roşie Suceava, am demarat acest proiect important pentru comunitate. Cu sprijinul lor şi al oamenilor care vor să dea o mână de ajutor, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului va avea o secţie COVID-19 modernă”, a declarat primarul din Gura Humorului, Marius Ioan Ursăciuc.

Conducerea filialei Suceava a Crucii Roşii a subliniat că în această perioadă dificilă sistemul sanitar are nevoie de sprijin. „Este important ca, în această perioadă marcată de criza sanitară fără precedent, eforturile noastre să se îndrepte către sistemul medical, către spitale şi către pacienţi”, a afirmat directorul Crucii Roşii Suceava, Cornel Florian Dediu.  AGERPRES