Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat joi că îşi doreşte pentru anul 2010 un parteneriat, pentru că este un an greu din punct de vedere financiar. La finalul unei şedinţe a Biroului executiv al Sanitas, ministrul Sănătăţii a declarat că, în acest an, trebuie luate anumite măsuri de eficientizare în sistem, care vor fi resimţite de către angajaţi, dar care peste care se poate trece printr-un dialog permanent. El a susţinut că nu a discutat despre disponibilizări întrucât există o lipsă de personal medical.

„Există multe specializări neacoperite şi nu se pune problema concedierilor sau a demiterilor”, a precizat ministrul. Ministrul Sănătăţii a anunţat că vor exista discuţii cu sindicatele în ceea ce priveşte personalul administrativ, acolo unde este o creştere semnificativă se vor lua măsuri. În ceea ce priveşte aplicarea legii unice de salarizare, ministrul Cseke Attila a spus că sunt mici indavertenţe care urmează să fie corectate.


O eventuale rectificare de buget nu a fost luată în discuţie, ministrul Sănătăţii amintind, între eventuale măsuri de eficientizare a sistemului, externalizarea unor servicii pentru care există termeni legislativ şi care se şi aplică. Ministrul a afirmat că există disponibilitate şi este pentru un dialog permanent cu sindicatele. „Am avut un dialog eficient cu reprezentanţii Sanitas, ne dorim pentru 2010 un parteneriat pentru că este un an greu din punct de vedere financiar”, a spus Cseke Attila.


El a făcut referire şi la faptul că a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor, fără a da însă alte detalii. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a spus că există disponibilitatea din partea ministrului pentru dialog. El a recunoscut deficitul existent de personal medical, context în care nu se pot face disponibilizări. Marius Petcu a menţionat însă că nu exclude eventuale situaţii conflictuale pe parcursul anului. El a mai spus că este necesar să mai aibă loc o întâlnire la care să vină şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, gestionarul fondurilor pentru sănătate.

„Suntem mulţumiţi de această întâlnire, şi dorim un parteneriat având în vedere că este o perioadă complicată. Este necesară o comunicare mai directă şi o consultare. Este o perioadă de evaluare şi la sfârşitul ei vom vedea situaţia”, a spus preşedintele Sanitas. Acesta a precizat că nu a discutat un eventual calendar al protestelor. AGERPRES