Asociația Medicilor și a Farmaciștilor Ortodocși din România – Arad, având ocrotitor pe Sf. Ev. Luca, este o asociație creștin-ortodoxă, cu activitate socio-medicală, formată din medici specialiști în diverse domenii. Asociația a fost înființată în anul 2012 la inițiativa rectorului UVVG Arad, Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, membru fondator și inițiator al Asociației și a Dr. Simona Dumitra – președintele Asociației, după modelul asociației înființate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în anul 1994, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Obiectivele asociației sunt: dezvoltarea dimensiunii creștine a dăruirii pentru alinarea suferințelor umane, organizarea solidarității creștin ortodoxe medicale în mediile în care tratamentul medical este precar iar pacientii sunt în imposibilitatea de a plătii consultațiile și tratamentul, organizarea de colocvii, seminarii și conferințe pentru informare și sensibilizarea clerului și studenților în teologie privind profilaxia bolilor, grija pentru bolnav, precum și legătura dintre sănătatea spirituală și cea fizică.
În anul 2003 în localitatea arădeană Zimbru, în urma unor inundații care au produs importante pagube în localitate dar și în satele apropiate Valea Mare, Dulcele şi Brusturescu, Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, construiește aici un Dispensar medical sub ocrotirea Sf. M. Mc. Pantelimon. Dispensarul a fost amenajat și dotat la inițiativa și pe cheltuiala Patriarhiei Române iar Alpha Bank donează autosanitara ce va deservi dispensarul pentru mai mulți ani. Dispensarul oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonă, care nu au altă unitate medicală mai apropiată, prin grija medicului de familie Dr. Ana Halic dar și a preotesei din sat Adina Lușcă, asistenta medicală permanentă a satului.
Una dintre activitățile desfășurate în cadrul Dispensarului medical din Zimbru, a avut loc sâmbătă 30 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, prin osteneala medicilor AMFOR și cu dărnicia Farmaciei Sinapis. Aceștia au efectuat o activitate de voluntariat socio-medicală prin următoarele specializări: hematologie, pediatrie, ORL și medicină de familie. Totodată în camera de așteptare au fost săvârșite rugăciuni pentru sănătate și împărțire iconițe de către preoții prezenți: Pr. Gabriel C. Mariș – consilierul social al Arhiepiscopiei Aradului și Pr. Ciprian Lușcă – parohul Bisericii.
Au fost consultați în mod gratuit, în doar câteva ore, peste 60 de bolnavi din această zonă defavorizată (parohia numără 350 credincioși în 4 sate), de aproape fiecare medic în parte. Toți pacienții, indiferent de confesiunea religioasă, au beneficiat și de medicamente gratuite, iconițe si alte daruri venite din partea celor implicați.
La 19 martie 2003, la o zi după darea în folosinţă a Dispensarului medical de la Zimbru, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în prezent Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, la vremea aceea Episcop vicar patriarhal, sfinţeau şi Cabinetele medicale “Sfinţii Doctori fără de Arginți Cosma şi Damian”. La început au funcționat în regim de voluntariat cu sprijinul cadrelor didactice de la Şcoala Postliceală Cristiana Arad, cu aportul monahiilor de la centrul eparhial și apoi cu aportul CMI Dr. Dan Țărean. Din 2013 s-a reorganizat întreaga activitate prin implicarea AMFOR Arad.
Obiectul de activitate al Cabinetelor se realizează prin asistența ambulatorie în specialitățile: Hematologie (Prof. Dr. Univ. Cotoraci Coralia), Pediatrie (Șef lucrări Dr. Dumitra Simona), Dermatologie (Dr. Victor Neamțiu), Medicină Internă (Dr. Moș Liana), Medicină de familie (Dr. Cirin Horia, Dr. Popa Călin, Dr. Onel Mircea), Psihiatrie (Dr. Piroș Ligia, Dr. Mariș Mariana), urmând și specializarea ORL (Dr. Ion Șerban) și altele. Sunt așteptați și alți medici care binevoiesc a susține această faptă bună și a ajuta la dezvoltarea domeniilor de activitate și intensificarea consultațiilor medicale, de asemenea și farmaciști care, pe lângă faptele bune săvârșite în taină, sunt așteptați a colabora cu medicii cabinetelor pentru a putea distribui și medicamente gratuite celor aflați și în suferință și în sărăcie.