tarus_media.JPGDeoarece pacientii sunt primii interesati ca sistemele de sanatate sa evolueze, Chronic Disease and Health Management 2009 reprezinta cadrul necesar informarii asupra rolului pacientului expert in MBC.

Cercetarile efectuate in Marea Britanie si SUA au demonstrat faptul ca pacientii cronici nu pot fi simpli spectatori ai tratamentului primit. Acestia trebuie sa fie informati permanent asupra evolutiei bolii, efectelor tratamentului, planul de tratament, reactiilor adverse date de medicatie, precum si asupra duratei tratamentui. Pacientul expert este responsabilizat si devine factor de decizie in procesul de vindecare. Autoingrijirea in conditii de siguranta poate fi structurata astfel incat sa poata fi reduse simtomele si reactiile adverse ce pot aparea in evolutia unei boli cronice.

Doar in Marea Britanie, peste 10 milioane de locuitori sufera de o boala cronica. Estimarile vorbesc despre faptul ca bolile nediagnosticate (non-comunicabile) reprezinta cauza decesului a peste 40% din bolnavii tarilor dezvoltate si a peste 75% in tarile industrializate.

Managementul bolilor cronice – epidemia secolului XXI, aduce in prim plan ingrijirile centrate pe pacient prin informarea, educarea si implicarea acestuia in luarea deciziilor pe parcursul tratamentului. Mai mult decat atat, pornind de la ingrijirea centrata pe pacient, in ultimul deceniu au fost dezvoltate doua noi filozofii: spitalul centrat pe pacient si, mai nou, sistemele de sanatate centrate pe pacient.

Primul forum national al pacientilor, la care vor participa activ asociatiile pacientilor din Romania, este organizat in cadrul conferintei, joi, 8 octombrie, Palatul Parlamentului.


In cadrul forumului va fi dezbatut rolul pacientului expert in MBC. Vor fi abordate urmatoarele teme:

– Aspecte cheie pentru pacientii cu boli cronice.

– Dezvoltarea unui model centrat pe pacientul diagnosticat cu boli cronice.

– Standarde de calitate pentru o buna informare a pacientilor.

– Dezacordul pacientului in ceea ce priveste Tratamentul si Medicatia.

– Proiectarea cu success a unui sistem pentru Sanatate/ Sisteme de Call Center.


Chronic Disease and Health Management 2009 este evenimentul cheie al sistemului de sanatate romanesc. Conferinta internationala este organizata de Tarus Media si British Medical Journal intre 7-8 octombrie, in Bucuresti, la Palatul Parlamentului.


La eveniment au confirmat:

Wisia Wedzicha, Profesor de medicina respiratorie, UCL Medical School, University College London

Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedinte – Societatea Romana de Pneumologie

Dr. John Cachia, Presedinte European Hospital and Healthcare Federation

Mihaela Geoana, Presedinte Fundatia Renasterea

Rodica Nassar, Presedinte, Comisia pentru Sanatate si Familie, Camera Deputatilor

Edwina Rogers, Director Executiv Patient Centered Primary Care Collaborative, SUA, – Noi modele in ingrijirea primara

Eric De Roodenbeke PhD, Director General, The International Hospital Federation

Stig Pramming, Director Global Alliance for Chronic Disease

Jennifer Dixon, Director Health Policy, King’s Fund, Marea Britanie

Dan Raican, Presedinte, Asociatia Anti-Parkinson confirmat