Pacientii vor fi reprezentati in comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din Romania, decizia fiind luata de Consiliul National al CMR, reunit, vineri, se arata intr-un comunicat de presa al insitutiei.

„Colegiul Medicilor este prima institutie care accepta efectiv reprezentantii pacientilor in forurile sale. In acest fel, noi ne aliniem practic la normele europene, care solicita in mod expres acest lucru prin Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. Pacientii trebuie reprezentati si in Consiliul de Administratie al CNAS, in comisiile Ministerului Sanatatii si in Consiliile de Administratie ale spitalelor. Speram ca acest mesaj sa fie preluat si de autoritati”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Comitetul Economic si Social European a adoptat in 2007 un aviz cu privire la Cartea Europeana a Drepturilor Pacientilor, potrivit careia este imperios necesar sa nu se mai puna in opozitie drepturile unei parti si obligatiile celeilalte. Respectarea drepturilor pacientilor reduce obligatiile si responsabilitatile personalului medico-sanitar, corpul medical nemaitrebuind sa-si asume singur decizii care pun in joc viitorul persoanelor, deoarece nu mai ia singur astfel de decizii, se arata in documentul citat.