Pacienții seropozitivi, care au primit un transplant hepatic sau de rinichi au prezentat rezultate similare cu cei fără HIV, la 15 ani după transplant, conform unui studiu.

Cercetătorii afirmă că aceste rezultate susțin includerea persoanelor cu HIV pe lista pentru transplant, în calitate de primitori.

”În general, rezultatele excelente după transplantul de ficat sau de rinichi către beneficiarii infectați cu HIV justifică utilizarea unei resurse limitate. Multe centre încă consideră infecția cu HIV ca fiind o contraindicație strictă (pentru transplant). Aceste date arată că nu este”, a declarat autorul principaldr. Peter G. Stock.

Studiul a fost publicat în JAMA Surgery și a implicat pacienți seropozitivi care au primit transplanturi de rinichi sau de ficat între 2000 și 2019 la Centrul Medical al Universității din California, San Francisco.

„UCSF a fost primul centru din SUA care a efectuat transplanturi (în condiții obișnuite) la persoanele cu HIV, iar pe baza volumului mare de transplanturi care sunt efectuate, am putut aborda comparația dintre beneficiarii de transplant de ficat și rinichi HIV pozitivi și negativi”, completează dr. Stock.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Desprehiv.ro