timisoara_spit_jud.jpgPacienţii internaţi în Spitalul Judeţean Timişoara sunt obligaţi să îndure şi căldura foarte ridicată din această perioadă, în unitatea medicală fiind zeci de saloane care nu au montate sisteme de climatizare.
Managerul spitalului, conf. univ. dr. Marius Craina, a declarat marţi presei că astfel de instalaţii se vor achiziţiona şi se vor monta pe parcurs în toate saloanele.

„Sunt multe saloane cu aparate de aer condiţionat, sunt saloane unde este o temperatură suportabilă, dar şi unele saloane unde este un pic mai cald. Sunt şi multe saloane fără aer condiţionat în spital, de ordinul zecilor”, a afirmat Marius Craina.

Potrivit acestuia, în 2015 au fost achiziţionate aparate de aer condiţionat pentru blocul operator, pentru oficiul de calcul şi pentru alte spaţii şi pentru saloane şi chiar în zilele următoare vor mai fi montate astfel de echipamente. „Treptat, în locurile unde este imperios necesar, se vor achiziţiona aparate de aer condiţionat”, a menţionat Craina.

Problema condiţiilor de climatizare din saloanele Judeţeanului este veche, prima dată confruntându-se cu repetatele valuri de caniculă în vara lui 2007. Atunci, conducerea spitalului a montat aparate, dar nu în saloane, unde pacienţii internaţi leşinau de cald, ci în birouri şi în spaţii unde aveau acces mai mult medicii şi personalul angajat (în sala de sterilizare de la Clinica de Politraumatologie, Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arşi (Casa Austria), în Blocul operator al Clinicii de Neurochirurgie, la radiologia Secţiei de Gastroenterologie şi în sala serverelor de la Clinica universitară Bega). Direcţiunea susţinea că instalarea unui număr prea mare de astfel de instalaţii ar creşte consumul de energie şi ar agrava starea pacienţilor.

În absenţa unor condiţii mai bune, bolnavii din Spitalul Judeţean Timişoara încearcă să-şi optimizeze situaţia punându-şi comprese reci şi lăsând geamurile şi uşile deschise, dar aerul care pătrunde de afară este de peste 35 de grade Celsius. AGERPRES