kinetoterapie.jpgSocietatea de Scleroza Multipla din Romania a organizat, pe 17 mai, la Spitalul Universitar, o intalnire cu pacientii afectati de aceasta boala.

Claudia Torje, directorul executiv al societatii, a declarat ca, in prezent, banii alocati pentru aceasta afectiune sunt mai putini fata de suma alocata anul trecut. „Bugetul actual este in deficit cu o suma considerabila, si anume cu 27.528.630 lei, necesarul fiind de 86.115.630 lei, suma alocata in acest an fiind doar de 58.587.000 lei”, a subliniat Claudia Torje.

Ea a spus ca solicita Ministerului Sanatatii si presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate sa intreprinda toate demersurile necesare pentru obtinerea sumei necesare completarii bugetului, astfel incat programul de tratament pentru scleroza multipla sa fie asigurat din punct de vedere financiar inca la prima rectificare de buget din acest an. Claudia Torje a mentionat ca a avut o intalnire la Ministerul Sanatatii si atunci li s-a promis ca se vor face toate demersurile pentru a obtine banii la rectificarea din luna mai. In tratament sunt un numar de 1.893 de pacienti si se estimeaza ca, in Romania, sunt afectati de aceasta boala intre 8 si 10 mii de persoane, dar nu toate sunt eligibile pentru tratament.

Directorul executiv al societatii a precizat ca orice intarziere in efectuarea tratamentului ii afecteaza pe bolnavi si duce la reluarea tratamentului de la inceput, in momentul cand nu sunt medicamente, ceea presupune costuri suplimentare. Este foarte important ca tratamentul sa nu fie intrerupt, a precizat Claudia Torje, cu atat mai mult cu cat 60% dintre pacienti sunt incadrati in munca, iar intreruperea acestuia le altereaza starea de sanatate si ii scoate din activitate, iar statul trebuie sa plateasca prestatii sociale care sunt in jur de 1.000 de lei/persoana. Claudia Torje a atras atentia si asupra situatiei din Bucuresti.

Pacientii din Capitala au primit mai tarziu fondurile de la Casa de Asigurari, iar spitalele s-au aprovizionat cu medicamente cu o saptamana in urma. Aceasta cere autoritatilor sa controleze, in clipa in care are loc repartizarea fondurilor, daca acesti bani au ajuns in spitale. Cornelia Stefan, de la Asociatia Speranta din judetul Prahova, a spus ca banii au ajuns abia joi la spitalele din acest judet si ca au existat intreruperi de tratament de aproape doua saptamani. Cornelia Stefan mai spune ca cei care au dreptul la tratament trebuie sa-l primeasca atunci cand este nevoie, pentru ca aceasta maladie afecteaza adultii tineri, intre 20-30 de ani, orice intarziere a tratamentului avand inclusiv efecte psihice.