medicamente.jpgMedicamentele pentru pacienţii seropozitivi din România s-au epuizat în peste 15 judeţe, iar restul judeţelor vor termina stocurile în această săptămână, informează, miercuri, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), printr-un comunicat remis miercuri.

Reprezentanţii UNOPA susţin că subfinanţarea programului de tratament, întârzierea cu peste o lună a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie, lipsa de responsabilitate faţă de pacienţi au condus la cea mai mare criză a tratamentului pentru aceşti bolnavi din ultimii opt ani.

Continuitatea tratamentului este vitală pentru persoanele seropozitive, întreruperea tratamentului înseamnă pierderea şansei unor ani dintr-o viaţă oricum scurtată de boală. După întreruperea tratamentului în jumătate din ţară din prima jumătate a lunii aprilie 2009, rezolvată pentru trei săptămâni prin alocarea unor fonduri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pacienţii seropozitivi sunt acum în situaţia de a întrerupe tratamentul mai mult de două săptămâni.


CNAS a dat drumul la filele de buget pe anul 2010, pentru toate programele naţionale vineri, 14 mai, deşi ele trebuiau să plece încă din luna martie. Pentru banii aceştia spitalele trebuie să deruleze procedura de achiziţie publică, în consecinţă medicamentele nu au cum să ajungă la pacienţi mai devreme de cel puţin trei săptămâni, în condiţiile în care toate rezervele spitalelor se epuizează săptămâna aceasta susţin, reprezentanţii UNOPA. În acest moment, peste 1.000 de pacienţi nu mai au tratamentul antiretroviral, iar restul până la 7.000, aflaţi în tratament îl vor întrerupe în curând.


Conducerea UNOPA s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Nicolae Lucian Duţă, căruia i-au cerut soluţii urgente pentru pacienţii care acum nu mai au tratament. Conducerea CNAS a ridicat neputincioasă din umeri, aruncând vina pentru subfinanţarea programului şi pentru întârzierea fondurilor asupra Ministerului Finanţelor, care nu a virat la timp banii colectaţi pentru CNAS, au afirmat reprezentanţii UNOPA. Aceştia au primit promisiunea că de la CNAS va pleca o instrucţiune către casele judeţene şi spitale în care se va recomanda achiziţia tratamentului prin procedura achiziţiei de urgenţă, permisă de Legea Achiziţiilor Publice, pentru ca pacienţii să aibă acces imediat la tratament.


Totodată în curând se va da drumul achiziţiei centralizate a tratamentului de către CNAS, care ar rezolva problemele de management local al achiziţiilor şi ar conduce la preţuri mai mici pentru tratament. În cadrul întâlnirii cu preşedintele CNAS s-a discutat şi despre faptul că banii alocaţi acum pentru tot anul 2010 nu ajung decât pentru maxim patru luni, practic s-a finanţat cam 60% din bugetul necesar. Preşedintele CNAS nu a putut să ofere un răspuns la întrebarea despre ce se va întâmpla peste patru luni, consolându-i pe aceştia că şi cei cu cancer, cu TBC, toate celelalte programe naţionale sunt în aceeaşi situaţie.

„Ne-am întors în urmă cu 15 ani, la perioada neagră de care credeam că am scăpat. Atunci pacienţii erau îngroziţi de perspectiva morţii, pentru că nu aveam tratament. Acum este la fel, tot ce s-a făcut în ultimii opt ani, toată această generaţie de tineri seropozitivi care luptă de 20 de ani cu boala, totul se năruie. Toate visele, toate speranţele, toate planurile pacienţilor cu HIV se năruie în condiţiile lipsei tratamentului. Întreruperea mai mare de câteva zile a schemei terapeutice conduce la eşecul schemei de tratament, acesta devine ineficient. Pacientul trebuie reevaluat, făcute testele de rezistenţă, pentru a vedea ce tratament mai este eficient. Chiar dacă ar fi bani să se facă asta, deşi nu sunt, pentru mulţi nu va mai fi nicio soluţie”, a declarat Cristian Roşu, preşedintele UNOPA. Reprezentanţii UNOPA fac apel la managerii spitalelor din ţară, care trebuie să achiziţioneze tratamentul, să îşi asume procedura achiziţiei de urgenţă, să comande rapid tratamentul astfel încât întreruperea tratamentului să fie doar de câteva zile. De asemenea, UNOPA atrage atenţia ca tratamentul să fie asigurat pentru toţi pacienţii.

„Vom vedea ce vom face când se vor epuiza fondurile, dar până atunci tratamentul trebuie să ajungă pentru toţi. Nu putem alege cine să primească tratament şi cine nu”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. Judeţele unde pacienţii au semnalat întreruperea tratamentului sunt Arad, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Mureş, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Prahova, Suceava, Neamţ, Vrancea, Bucureşti.AGERPRES