Pacienţii cu HIV/SIDA ar putea beneficia, cel mai probabil din toamna anului viitor, de un tratament medicamentos care să le asigure un confort terapeutic ridicat, a anunţat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.
Acesta a afirmat că cercetătorii străini efectuează în prezent studii pentru o injecţie care ar urma să fie folosită în tratamentul pacienţilor cu HIV şi care s-ar administra o singură dată pe lună. „În momentul de faţă se lucrează şi sunt studii destul de avansate pentru o injecţie o dată pe lună. Mai mult decât atât, avem iarăşi veşti bune pentru că în momentul de faţă va fi pusă pe piaţă o pastilă care conţine patru ingrediente medicamentoase, deci patru într-unul, încât confortul terapiei pe termen lung să fie unul cât se poate de important. A treia veste bună este că noile medicamente au luat în calcul şi posibile rezistenţe date de celelalte medicamente astfel încât această nouă grupă de medicamente va putea să fie utilizată şi la pacienţii care sunt poli-experimentaţi, aşa cum sunt şi pacienţii din ţara noastră, majoritatea lor”, a spus medicul, cu prilejul unei dezbateri organizate de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.
Potrivit acestuia, 80% dintre pacienţii cu HIV/SIDA care urmează tratamentul actual sunt în situaţia de a nu mai transmite infecţia mai departe. „Altă veste bună este că majoritatea pacienţilor care sunt trataţi în România – undeva spre 80% – sunt nedetectabili sau cu încărcături virale sub 1.000, deci care sunt în situaţia de a nu transmite infecţia HIV în populaţie mai departe. Practic, avem un 20% din pacienţii care sunt cu probleme de terapie şi la care imaginăm tot felul de scheme în aşa fel încât să putem să fim foarte operativi şi să îi facem şi pe ei nedetectabili. Nivelul de aderenţă la terapie a crescut în ultimul an”, a explicat Streinu-Cercel.
El a spus că aderenţa la tratament a crescut la peste 86%, ceea ce înseamnă că şansa de supravieţuire este „aproximativ egală cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV”. AGERPRES