Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgenţă, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienţii cu arsuri grave să beneficieze de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

MS precizează că modificările prevăd că indemnizaţia brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul de modificare a ordonanţei de urgenţă, elaborat în consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătăţii, va fi propus spre aprobare în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, precizează MS.

Pe 27 mai 2021 s-a constituit Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătăţii, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere ştiinţific, profesional şi metodologic a asistenţei medicale specializată în tratarea arsurilor şi care include specialişti din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastică, anestezie şi terapie intensivă, recuperare medicală). AGERPRES

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că săptămâna aceasta ar putea fi adoptate modificările necesare, astfel încât pacienţii care au nevoie de recuperare post-operatorie şi tratament din cauza arsurilor să poată beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul a arătat că medicul Cătălin Denciu, din Piatra Neamţ, care a salvat mai mulţi pacienţi în timpul unui incendiu, va putea beneficia de concediu medical peste limitele obişnuite, după modificarea ordonanţei de urgenţă.

„În primul rând, nu a rămas încă fără concediu medical. De îndată ce am aflat de această situaţie – pe care nu trebuie să o vedem ca pe o situaţie particulară, dar este o problemă care necesită rezolvare, şi anume perioada de concedii pentru marii arşi – reamintesc că această derogare de la limita de concedii, care a fost prevăzută în ordonanţa care a fost trecut în iunie, această listă este în curs de actualizare şi sperăm că săptămâna viitoare această problemă va fi rezolvată. (…) De îndată ce ordonanţa de urgenţă va fi modificată, recuperarea post-operatorie şi post-tratament a marilor arşi va putea beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite”, a precizat Ioana Mihăilă. AGERPRES