pacienti pe hol.jpgCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a luat act cu ingrijorare de declaratiile recente ale ministrului sanatatii, Ion Bazac, privitoare la sistemul de co-plata pentru serviciile medicale si se opune ferm acestei decizii.
Reprezentantii COPAC apreciaza ca o astfel de decizie nu trebuie luata fara o analiza clara a impactului acestei masuri asupra pacientilor si a unei dezbateri publice reale in acest sens.

„Nu putem vorbi despre importul de modele din alte tari, trebuie analizate foarte amanuntit conditiile, factorii si traditiile in care acest sistem se doreste a fi implementat. Fara o colaborare stransa in elaborarea acestor politici cu insasi pacientii, factorii responsabili nu pot sa construiasca un sistem de sanatate performant”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in Romania functioneaza un sistem al asigurarilor de sanatate impus de stat, care obliga fiecare contribuabil sa plateasca asigurarea la stat, neexistand varianta optiunii intre asigurarea la stat si asigurarea privata.

„Vorbim de un nou sistem de co-plata in conditiile in care acest sistem exista deja, intr-un sistem sanitar care obliga pacientii sa-si cumpere aproape totul atunci cand apeleaza la serviciile medicale: de la mancarea pe perioada spitalizarii, pana la kituri si reactivi pentru analize care sunt, ‘teoretic’, gratuite. In aceste conditii, sistemul de co-plata nu poate fi considerat decat inca un bir pe care romanii trebuie sa-l plateasca, fara niciun efect asupra calitatii serviciilor de care asiguratul va beneficia”, sustin reprezentantii COPAC.

Coalitia invita toata societatea civila, organizatiile care reprezinta pacientii sa isi sustina public parerile despre intentiile Ministerului Sanatatii, astfel incat acest demers sa fie stopat sau inlocuit cu un demers mai amplu, care sa asigure in primul rand calitatea normala a serviciilor medicale si abia apoi sa se gandesca sistemul de co-plata. COPAC este cea mai mare organizatie din Romania care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor cu afectiuni cronice, reunind in randurile ei 6 federatii nationale ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice. Ea cuprinde peste 1,5 milioane de membri in randul organizatiilor membre. Ministrul sanatatii, Ion Bazac, a anuntat intentia sa de introducere a co-platii in sistemul de sanatate, alaturi de pachetul general de servicii medicale, incepand cu 1 septembrie, nu inainte de a face o campanie de informare serioasa pentru populatie, care a fost obisnuita cu ideea ca sanatatea este gratuita.