Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice susţine că Ministerul Sănătăţii a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi să relocheze toţi pacienţii (aproximativ 100).

„Pacienţii cu talasemie majoră primesc un „premiu” de Ziua Internaţională a Talasemiei: sunt trimişi să se trateze în spitale fără nicio expertiză şi experienţă în ceea ce priveşte boala lor, fără medici specialişti (având în vedere că sunt doar 5 medici specialişti în ţară) şi în condiţii riscante în ceea ce priveşte transfuzia de sânge, esenţială pentru boala lor. Ministerul Sănătăţii a decis să stopeze activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi să relocheze toţi pacienţii (aproximativ 100)”, se arată într-un comunicat de presă al COPAC.

Potrivit sursei citate, România devine prima ţară din Europa care pune în pericol viaţa a 100 de pacienţi cu talasemie majoră – boală rară ce are nevoie de o îngrijire specială – „propunându-şi să îi trateze în spitale obişnuite şi nu în centre de specialitate, cum ar fi normal”. „Nici un medic care tratează aceşti pacienţi nu a fost întrebat cum se tratează aceasta boală (se pare ca Ministerul ştie, nu mai are nevoie de comisii de specialitate). Chiar nu s-a gândit nimeni din Ministerul Sănătăţii că aceşti pacienţi nu pot fi trataţi oriunde. Avem pacienţi cu talasemie din Craiova care vin în Bucureşti, din Slatina, din Câmpina, unde nu există secţie de hematologie sau medic specialist, pentru a se trata. Iar noi îi trimitem acum undeva unde nu există nicio siguranţă în privinţa tratamentului lor”, a declarat Radu Gănescu, pacient cu talasemie majoră şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, prin intermediul comunicatului de presă. Conform aceleiaşi surse, este a doua oară în cursul unei luni când se decide stoparea administrării de sânge la pacienţii cu talasemie majoră în cadrul I.N.H.T.

În replică, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, a declarat că Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a asigura tratamentul, în condiţii de siguranţă, al pacienţilor cu talasemie majoră. Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii ia în calcul să înfiinţeze un centru naţional pentru asigurarea tratamentului bolnavilor cu talasemie majoră.

„Nu s-a pus niciodată problema ca Institutul Naţional de Transfuzie să fie închis. Se caută un cadru legal pentru ca acest institut să continue să ofere pacienţilor servicii. MS ia în calcul să înfiinţeze un centru naţional pentru asigurarea tratamentului bolnavilor cu talasemie majoră. O echipă condusă de secretarul de stat Cristian Grasu se va deplasa, în perioada imediat următoare, din nou la Institutul de Hematologie şi va evalua din nou spaţiul în care aceşti pacienţi primesc tratament. (…) În cadrul Institutului de Hematologie au avut loc mai multe misiune de control ale inspectorilor sanitari de stat”, a afirmat Oana Grigore. AGERPRES