Pacienţii cardiaci aflaţi în stare critică pot fi trataţi şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, într-un compartiment special ale cărui lucrări au fost finalizate, în cadrul Secţiei de Cardiologie, noua unitate fiind o premieră pentru judeţul Hunedoara.

Denumită „Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Pacienţilor Cardiaci Critici” (USTACC), aceasta va funcţiona ca un compartiment de terapie intensivă al Secţiei de Cardiologie.

Lucrările de amenajare ale acesteia au costat peste 984.400 lei, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află spitalul.

În plus, Secţia Cardiologie beneficiază de un angiograf ultramodern, dar şi de alte echipamente necesare monitorizării şi tratării pacienţilor cu anumite patologii cardiace, au explicat medicii.

„Cu ajutorul acestor dotări se va putea organiza, în cadrul secţiei noastre, asistenţa pacientului critic coronarian cardiac. (…) Unitatea va găzdui şi pacienţii care vor fi trataţi în laboratorul de cardiologie intervenţională, dotat, la rândul său, cu tot ceea ce este necesar. Avem un angiograf care este vârf de gamă la nive l mondial. Acest lucru ne face bucuroşi şi, în acelaşi timp, sperăm că în următorii ani vom putea atinge performanţele din clinicile universitare. Angiograful ne permite diagnosticarea cardiopatiei ischemice, a stenozelor coronariene şi a infarctului miocardic acut, precum şi tratamentul acestor afecţiuni, respectiv dilatările de artere coronare sau montarea de stenturi”, a declarat şeful Secţiei Cardiologie a SJU Deva, dr. Constantin Blaj.

La rândul său, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a apreciat că prin noul compartiment al Secţiei de Cardiologie, SJU Deva se va putea apropia tot mai mult de performanţele unei clinici universitare.

„Sănătatea populaţiei din judeţul Hunedoara este mai presus de orice. Consider că dacă avem cetăţeni sănătoşi, vom putea progresa ca judeţ. Am avut mare încredere în această idee a mea, de a avea la Deva atât USTACC, cât şi un angiograf, şi iată că avem posibilitatea să facem inaugurarea acestui compartiment. Sper ca în scurt timp la spitalul din Deva să se poată monta stenturi pacienţilor care au nevoie de aceste dispozitive. Avem medici cardiologi pregătiţi, tot personalul din secţie este trimis la specializare, avem condiţii similare unei secţii dintr-un spital universitar”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

Compartimentul USTACC are 10 paturi şi este găzduit într-un sector aflat în prelungirea Secţiei Cardiologie, fiind legat printr-un hol comun cu spaţiul unde este amplasat angiograful, un echipament apreciat ca „vital” pentru realizarea de investigaţii şi intervenţii cardiologice de înaltă fidelitate.

În acest context, managerul SJU Deva, dr. Emil Stoica-Mariş, a arătat că la SJU Deva vor putea fi efectuate intervenţii care, în prezent, se pot realiza doar în spitalele din centrele universitare, fără să mai fie nevoie ca pacienţii cardiaci critici să fie transferaţi la alte spitale. Lucrările pentru amenajarea USTACC au început la finele lunii august 2022. AGERPRES