Intermedicas, clinica specializată în servicii de Second Opinion medical din România, lansează împreună cu Sanador, Spitalul Monza, Centrul Medical Medsana, Centrul Medical Academica şi Metropolitan Hospital, pachetele de concierge medicine cu acces la mai mulţi operatori, potrivit unui comunicat al clinicii.

Concierge medicine reprezintă o abordare modernă a relaţiei medic-pacient, prin care un consultant medical acompaniază pacientul în soluţionarea problemei medicale. Prin această nouă abordare, piaţa serviciilor medicale trece la un nivel superior, oferind pacienţilor eficienţă şi siguranţă.

După 13 ani de experienţă în piaţă serviciilor medicale văd cum produsele existente în prezent nu mai răspund promisiunii de servicii medicale de elită. Deşi infrastructura medicală s-a dezvoltat, beneficiile medicale nu au avut acelaşi avans din punctul de vedere al asistenţei personalizate. Sub imperiul eficienţei, căutarea soluţiei optime, atât pentru angajator cât şi pentru angajat, s-a pierdut pe drum. De aceea, cred că este nevoie de o reinventare a sistemului actual, care să aibă în centru soluţii optim personalizate. Într-o lume în care abonamentele şi asigurările medicale au devenit commodity, în care directorii de HR caută în permanentă soluţii noi, în contextul nou al deductibilităţii, este clar momentul unei soluţii medicale personalizate prin concierge medicine„, a declarat Ana-Maria Marian, CEO Intermedicas.

În funcţie de beneficiile incluse, un astfel de pachet de concierge medicine are un cost lunar care variază între 15 şi 20 de euro.

Fondată în anul 2011, Intermedicas este specializată în servicii de Second Opinion medical, diagnosticare şi tratament medical în România şi în străinătate şi acces la specializări medicale de nişă-chiropractică, aritmologie, epileptologie, cu acces direct la medici de talie internaţională din Europa, SUA şi Japonia.

De asemenea, Intermedicas a implementat un program lunar de Visiting Professors în care pacienţii pot întâlni, în fiecare luna, la Bucureşti, medici cu expertiză internaţională în diferite practici medicale.

Second Opinion promovează unicitatea şi individualitatea fiecărei persoane, întrucât anumite afecţiuni pot avea evoluţii şi manifestări diferite de la un caz la altul. Obţinerea Second Opinion se realizează în cinci etape precum consultanţa iniţial acordată pacientului de către medicul manager de caz desemnat de Intermedicas, analiza documentelor medicale şi evaluare, realizarea dosarului medical, selectarea medicului expert şi trimiterea dosarului medical pentru evaluare şi emiterea raportului medical de Second Opinion de către medicul expert. AGERPRES