Președinte de onoare al Societății de Neurologie din România, Ovidiu Băjenaru, a declarat că sunt necesare realizarea unui program național complex de prevenție a bolilor cardio și cerebro-vasculare, dar și înființarea unui registru național de accidente vasculare (AVC).
„Ar trebui niște măsuri prioritare. Cât mai repede să se nască un program național complex de prevenție a bolilor cardio și cerebro-vasculare. Să se înființeze registrul național de accidente vasculare cerebrale în cadrul inițiativei. Academia Română are o inițiativă, la care și eu particip, de a înființa un sistem național de registre medicale și deja am început o discuție cu Ministerul Sănătății în acest sens„, a afirmat medicul la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Accidentului Vascular Cerebral.
În acest sens, Băjenaru a spus că este necesară implicarea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru coordonarea la nivel național a culegerii datelor. „Coordonarea științifică pe probleme de neurologie evident trebuie să revină societăților științifice în continuare, Societății de Neurologie, care deja cu forțele ei și-a făcut un registru național, deocamdată doar pentru terapia intervențională în accidentele acute, pentru că nu avem cum, nu avem resursele necesare pentru a putea face mai mult”, a adăugat medicul neurolog.
În opinia sa, ar trebui să se înființeze cel puțin o unitate de AVC pe județ și mai multe în centrele universitare, care să devină coordonatori regionali. „Nu în ultimul rând, să se înființeze centre complexe de neurologie pentru neuroreabilitare specializate în particular în patologia vasculară cerebrală, dar și în alte boli neurologice. Bolile cerebro-vasculare au prevalență mult mai mare în România decât în majoritatea țărilor lumii, mortalitatea foarte crescută situează Românie pe locurile trei-patru-cinci în lume în funcție de statistici și de anul statisticii. Consecințele invalidante fizice, pro-cognitive și psihiatrice alterează sever calitatea vieții supraviețuitorilor după un accident vascular cerebral și cresc semnificativ costurile de îngrijiri de sănătate”, a susținut medicul.
Potrivit acestuia, este necesară și alocarea de fonduri. „Ne trebuie un program, o strategie națională pentru a fi coerenți în asta și nu doar să facă fiecare doctor ce știe mai bine și cum știe. Este necesară și alocarea de fonduri, aici este buba cea mare, dar și o gândire. Trebuie să ne gândim pe termen îndelungat ce se întâmplă cu cei care scapă și asta înseamnă o neuroreabilitare complexă, specifică, integrată în măsurile de prevenție secundare”, a conchis Ovidiu Băjenaru, arătând că screeningul în sănătate este extrem de important. AGERPRES