coloana vertebrala.jpgSpecialistii in ortopedie din Targu Mures pledeaza pentru infiintarea unor centre zonale pentru chirurgia coloanei vertebrale, pentru ca aceasta specialitate sa nu se faca „dupa ureche” si sa poata beneficia de sprijin logistic. Ideea infiintarii acestor centre a fost lansata de doctorul Dorin Salcudean de la Sectia Clinica de Ortopedie si Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, care organizeaza, incepand de joi pana sambata, un curs profesional “Concepte curente in chirurgia spinala”, la care ia parte si prof. dr. James Wilson MacDonald de la Universitatea Oxford.

Dr. Dorin Salcudean crede ca cel putin la Targu Mures se va putea crea un nucleu de specialisti in chirurgia coloanei vertebrale, intrucat exista medici tineri care au avut privilegiul sa invete si in strainatate.


”Cred ca aici se va constitui un nucleu in care chirurgia coloanei vertebrale se va face foarte bine, va fi un punct de referinta in harta medicala a Romaniei (…) Aceasta chirurgie a coloanei vertebrale inca nu este in planurile Ministerului Sanatatii. Ar trebui create centre pentru chirurgia coloanei vertebrale sa nu se faca nici dupa ureche, sa nu se faca decat cu sprijin material logistic. Pot sa fie create centre de chirurgie spinala care vor aduce un mare beneficiu si din punct de vedere financiar, pentru ca pacientii cu traumatisme ale coloanei vertebrale au costuri foarte mari de spitalizare si de recuperare. Ar fi un pas foarte important – mai ales va avem aici serviciul SMURD – sa fie o logistica care sa asigure serviciu de buna calitate nu numai la noi, dar si in alte centre din tara”, a sustinut dr. Salcudean.

Acesta a spus ca medicii ortopezi se confrunta cu lipsa de materiale si cu abundenta de bolnavi ‘care sunt adusi aici fara sa se stie care sunt posibilitatile noastre materiale’ si ca specialistii sunt pusi in situatia de a ‘jongla’ cu lipsa materialelor si cu responsabilitatea medicala. Dr. Razvan Melinte, unul din medicii romani care a lucrat impreuna cu dr. James Wilson MacDonald, a declarat, joi, ca aceasta latura a ortopediei, chirurgia spinala, este extrem de importanta pentru ca odata cu cresterea numarului accidentelor rutiere a crescut si numarul celor cu traumatisme ale coloanei vertebrale.

”Sunt cazuri foarte grave care trebuie tarate corect in speranta ca aceste leziuni ar putea fi ireversibile. Din pacate, datorita sistemului de acordare a primului ajutor in mare parte a tarii, leziunile sunt foarte grave, sunt tratate insuficient iar bolnavii ajung tarziu la noi. La Targu Mures avem SMURD, iar pacientii ajung intr-o stare in care se mai poate face ceva. De aceea am incercat sa facem acest curs pentru a populariza in randul colegilor din alte judete – care poate nu au atata experienta – care este conduita de tratament a urgentelor vertebro-medulare”, a aratat dr. Melinte. La cursul de la Targu Mures, ‘Concepte curente in chirurgia spinala’, prof. dr. James Wilson MacDonald va efectua, vineri si sambata, cate o interventie chirurgicala. AGERPRES