spit_jud_constanta_.jpgClinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa “Sf. Apostol Andrei” se află într-o continuă dezvoltare. Nu de mult, medici ai Clinicii au luat parte la un Congres de specialitate organizat la Toronto – Canada, ocazie cu care ei au aflat tratamente şi intervenţii de ultimă oră în Ortopedie.

„A fost un prilej de a afla cum procedează colegii noştri din alte ţări, cu mult mai dezvoltate, în unele situaţii medicale. Vrem să fim în permanenţă puşi la curent cu noutăţile, vrem să învăţăm şi să aflăm ce metode se folosesc în alte spitale din străinătate. Ne bucurăm să constatăm că nu sunt diferenţe prea mari între ceea ce facem noi şi ceea ce fac ei”, a declarat dr. Camelia Ţecu, medic ortoped al Clinicii SCJU.

De exemplu, spune ea, şi la Clinica din Constanţa sunt efectuate intervenţii moderne care se practică şi în spitalele din străinătate, precum artroscopiile (procedură chirurgicală ce permite doctorului să vadă articulaţiile corpului cu ajutorul unei camere video miniaturale, subţiri, numită artroscop). Avantajele în efectuarea lor sunt numeroase, explică ea, de la o agresiune mai mică a bolnavului în timpul operaţiei şi până la recuperarea mult mai rapidă, comparativ cu o intervenţie clasică. Tocmai din acest motiv artroscopiile sunt indicate, în mod special, sportivilor de performanţă. “Pacientul se recuperează mult mai rapid. Este o metodă atât de diagnostic, cât şi de intervenţie. Imediat ce constatăm, atunci când pătrundem cu artroscopul, o problemă, o putem şi rezolva pe loc”, spune dr. Camelia Ţecu.

În 12 luni, ortopezii constănţeni au efectuat peste 200 de intervenţii moderne, cele mai multe la genunchi. De asemenea, au mai fost efectuate artroscopii de umăr, gleznă sau pumn. La fel de bine sunt efectuate şi intervenţiile la nivelul şoldului. Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală este una dintre cele mai moderne din estul Europei, după ce Consiliul Judeţean Constanţa a ales să o modernizeze, investiţia fiind de 10 milioane de euro. Totodată, trebuie menţionat că o mare parte a personalului este alcătuit din specialişti cu o vastă experienţă în Spitalul Floreasca. Inclusiv şeful Clinicii, dr. Alexandru Şerban, este medic cu o vechime importantă într-unul din cele mai reprezentantive spitale de urgenţă din ţară.