Organizaţia Salvaţi Copiii a anunţat lansarea campaniei de conştientizare „Descoperirea bucuriei offline”, menită să încurajeze copiii şi adolescenţii să se reconecteze cu lumea reală, arătând că un studiu realizat în luna mai a acestui an relevă îngrijorător că internetul are o influenţă semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copiii participanţi la sondaj, iar 15% dintre aceştia au spus că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet.

Potrivit unui comunicat transmis joi, studiul „Conduita tinerilor pe reţelele de socializare”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, arată că între 66% şi 84% dintre copii au postat conţinut online în ultimul an, iar cei mai puţini au fost cei care au făcut acest lucru pe reţelele sociale (66%), urmaţi de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) şi în cadrul unui grup sau forum (84%).

Cercetarea relevă că, totuşi, riscul cel mai mare de transmitere a informaţiilor personale este prin mesageria privată, fetele afirmând că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieţii.

De asemenea, 15% dintre copii spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet, iar 41% dintre aceştia au afirmat că acest lucru le-a fost cerut de un adult.

Din perspectiva genului, 20% dintre fete afirmă că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet, comparativ cu 7% dintre băieţi.

Cercetarea mai relevă că majoritatea copiilor găsesc o confirmare a valorilor şi intereselor lor în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale, 57% dintre copii evaluându-şi propriile defecte în acest cadru şi mulţi copii afirmând că internetul îi ajută să-şi confirme opiniile despre paşii pe care doresc să-i urmeze în carieră.

De asemenea, jumătate dintre copiii urmăresc persoane publice favorite pe reţelele de socializare, iar impactul acestor influenceri asupra lor este comparabil cu cel al jocurilor online sau al informării cu privire la domenii de interes, iar internetul are o influenţă semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, iar pentru 40% influenţa este considerată medie.

Conform datelor din cercetare, TikTok este reţeaua socială cu cel mai mare risc în ceea ce priveşte intrarea în contact cu necunoscuţi pe internet, un risc semnificativ mai ridicat fiind în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), iar în cazul copiilor mai mici, de 12-14 ani – 14% şi sub 12 ani – 7%.

Totodată, 41% dintre copii au motivat că postează online pentru că se simt plictisiţi, 37% din dorinţa de exprimare şi 24% din nevoia de a se relaxa şi de a promova ce creează.

Sondajul de opinie a fost realizat în mai 2023 printre copii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 17 ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează campania de conştientizare „Descoperirea bucuriei offline”, menită să încurajeze copiii şi adolescenţii să se reconecteze cu lumea reală şi să experimenteze activităţi care să le dezvolte abilităţile emoţionale şi sociale şi care să le ofere bucurii autentice.

Pentru a contracara această tendinţă de utilizare excesivă a dispozitivelor, campania „Descoperirea bucuriei offline” le propune copiilor o gamă diversă de alternative captivante şi interactive, pentru a-şi petrece vacanţa de vară. Taberele în aer liber, atelierele creative şi implicarea în activităţi de voluntariat şi comunitare sunt doar câteva dintre opţiunile disponibile pentru a le permite copiilor să se dezvolte fizic, intelectual şi emoţional în afara universului digital, precizează organizaţia.

„Într-o lume dominată de tehnologie, e important să îi învăţăm pe copii bucuria de a trăi offline. Descoperirea bucuriei offline înseamnă reconectarea nu doar cu ceilalţi, ci şi redescoperirea empatiei, a nevoii de explorare, a curiozităţii care îi ajută pe copii să se construiască intelectual, emoţional şi social. Este responsabilitatea noastră, a adulţilor, să îi inspirăm pe copii să se deconecteze de la ecrane şi să se conecteze la emoţiile şi la bogăţia vieţii reale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, conform sursei citate.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, 3.156 de copii din grupuri vulnerabile – copii din familii cu dificultăţi economice şi copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – participă, în această vară, la activităţi educaţionale şi recreative în cadrul Grădiniţelor şi Şcolilor de Vară prin programele dezvoltate în Bucureşti şi 21 de judeţe.

Activităţile vizează dezvoltarea fizică, sănătate şi igienă personală, dezvoltarea socio-emoţională, dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii, dezvoltarea limbajului, a comunicării şi a premiselor citirii şi scrierii, capacităţi şi atitudini în învăţare.

Totodată, pe parcursul verii, vor fi organizate tabere pentru peste 1.000 de copii din programele Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În perioada 12 iulie – 31 august 2023, voluntarii Salvaţi Copiii vor desfăşura activităţi recreative despre principiile siguranţei pe internet care vor contribui la dezvoltarea personală şi profesională a copiilor. Aceste activităţi vor fi desfăşurate în Bucureşti şi 14 judeţe, în care organizaţia are filială sau birou local, indoor sau outdoor, în funcţie de disponibilitate şi vor avea o durată de o oră şi jumătate, mai anunţă sursa citată.