Un incubator şi două monitoare de funcţii vitale, în valoare de 34.400 de euro, au fost donate Secţiei de terapie intensivă neonatală a Spitalului „Grigore Alexandrescu” de către organizaţia Salvaţi Copiii.

„Este a treia dotare pe care o facem Secţiei de neonatologie, are o valoare de 34.400 de euro. (…) Spitalul de urgenţă pentru copii ‘Grigore Alexandrescu’ primeşte anual aproape 180 de cazuri grele de la maternităţi din Bucureşti sau din judeţele de lângă Bucureşti şi chiar din Ardeal. Cazuri foarte grele de malformaţii, afecţiuni severe medico – chirurgicale sau patologii complexe. E un număr mare de cazuri şi, din păcate, dotarea este limitată şi veche. În sensul că sunt cinci incubatoare, dar două au vechime de peste 10 ani; sunt şase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani. Echipamentele funcţionează continuu”, a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Ea a spus că o mare parte din suma donată – aproape 28.000 de euro – este primită din partea unei companii de mezeluri, iar restul – de la alergătorii la Semi-maratonul Bucureşti.

În context, şefa Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, dr. Ana Maria Brădeanu, a afirmat că dotarea cu aparatură medicală modernă este absolut necesară. „Noi avem zece paturi, în care primim cazuri deosebite complexe medico-chirurgicale. Am avut recent un pacient de la Satu Mare, dar şi de la Brăila, Galaţi, Constanţa, cazurile sunt complexe, ele vin pentru o patologie chirurgicală digestivă, respiratorie, chiar şi cerebrală. (…) Această dotare modernă este absolut necesară, pentru că, pe lângă un personal calificat, trebuie să ai şi o aparatură de ultimă generaţie cu care să asiguri aceste îngrijiri specifice, pre şi post chirurgicale, pentru aceste cazuri. Cam trei sferturi dintre pacienţii noştri sunt şi prematuri şi, pe lângă aceste îngrijiri de monitorizare, suport ventilator, trebuie să le asigurăm şi îngrijirile specifice prematurului, respectiv să le oferim incubatoare performante, monitorizare de funcţii vitale, astfel încât să reuşim să vindecăm şi să creştem cât mai mulţi din copiii care au nevoie de ajutorul nostru”, a explicat dr. Brădeanu.

La eveniment a participat şi Amalia Năstase, ambasador al organizaţiei Salvaţi Copiii, care a susţinut că ajutorul companiilor este important. „Este mare lucru să faci acest pas şi să ajuţi fiind companie. Trebuie să ne gândim mereu la cei care învaţă să respire doar prin aceste incubatoare şi prin aceste ventilatoare. Datorită presei, a celor care donează şi a doctorilor, noi putem să avem nişte obiective realizate”, a spus Amalia Năstase.

Dotarea are loc în al şaptelea an al campaniei de reducere a mortalităţii infantile, în cadrul căruia Salvaţi Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 38 de maternităţi. Astfel, până la sfârşitul anului 2018, bilanţul programului va cuprinde 88 de maternităţi dotate cu 515 echipamente pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în cei şapte ani de campanie, mortalitatea infantilă a scăzut de la 10,1 la mie la 7,2 la mie, dar rata mortalităţii rămâne în continuare dublă faţă de cea a UE. AGERPRES