Distribuitorii, farmaciştii, producătorii de medicamente, dar şi reprezentanţi ai pacienţilor nu sunt de acord cu noile reglementări ale Ministerului Sănătăţii privind preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Ei au susţinut miercuri, la dezbaterea publică organizată de MS pe tema proiectului de ordin privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănaătate, că un adaos de 1% la farmacii şi de 4% la distribuitori ar duce la falimentul unor farmacii şi la restrângerea accesului la medicamente şi la creşterea comerţului paralel.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au acceptat o parte dintre propunerile făcute în cadrul dezbaterii urmând ca acestea să fie analizate, iar în aproximativ două săptămâni să fie elaborată o nouă formă a ordinului. Proiectul de ordin privind stabilirea preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cazul programelor naţionale de sănătate modifică metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât să poată susţine decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi. Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS, a declarat că prin acest ordin s-a dorit păstrarea accesului la medicamente pentru pacienţii care beneficiază de medicamente gratuite, respectiv cei cu cancer, tuberculoză, diabet, HIV/SIDA.
Dacă până în prezent, adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem, acesta va avea o valoare fixă de 4%. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în procent de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 de lei. Proiectul de ordin actual prevede ca noul preţ de decontare să nu depăşească preţul din Catalogul Naţional al Medicamentelor de uz uman – Canamed.
Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite MS să poată susţine costurile astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să plătească contribuţie pentru achiziţionarea tratamentului, a subliniat Oana Grigore. În lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente pentru tratamentul unor boli cronice. Vasile Barbu, reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor, spune că pacienţii nu vor accepta acest ordin pentru că nu vor mai putea avea acces la tratament.
Dr. Sorin Popescu, de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a spus că prin această reglementare vor creşte costurile, multe medicamente vor dispărea şi va creşte şi comerţul paralel care în acest moment este într-un procent de 15-25%. El a arătat că şi aşa, după ce CNAS a aplicat noua formulă de calcul al preţului la medicamentele de pe listele A şi B, pacienţii renunţă să mai facă tratamentul. Potrivit calculelor ARPIM. numărul celor care au renunţat deja la tratament este de 300.000. La rândul său, Viorel Vasile, de la Asociaţia Distribuitorilor Români de Medicamente, a explicat că noul proiect de lege va duce la dispariţia unor medicamente şi la creşteri de preţuri.
El a spus că 1.435 de medicamente îşi pot modifica preţul şi cu ridicata şi cu distribuţia, pentru un număr de 719 produse modificarea adaosului se va face de la 14% la 4%, pentru 145 de la 12% la 4%, pentru 226 de la 10% la 4%. Pentru 345 de produse ar trebui să scadă preţul la producător pentru boli cronice. De exemplu, pentru un medicament antianemic Aranesp preţul cu ridicata în Canamed este de 327,47, iar prin aplicarea noului ordin va fi 305,82. Pentru Vepesid, un medicament utilizat în oncologie, preţul cu ridicata în Canamed este 310,63 lei şi conform noului ordin va fi de 293,69 lei. AGERPRES