Premierul Ludovic Orban a declarat că a discutat cu ministrul Sănătăţii despre mărirea capacităţii de tratare a bolnavilor COVID din Bucureşti prin creşterea numărului de locuri de terapie intensivă la Institutul „Matei Balş”, prin punerea în funcţiune a secţiei ATI de la Spitalul Witting, precum şi prin transformarea, din nou, a Spitalului Colentina în spital COVID.

„Am discutat cu domnul ministru Tătaru să creştem capacitatea, avem o posibilitate de creştere la „Matei Balş”, avem posibilitatea de a transforma, din nou, în spital COVID, un spital cum este spitalul care a funcţionat ca spital COVID şi nu am înţeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e Spitalul Colentina. Nu înţeleg de ce nu e pusă în funcţiune secţia de ATI de la Spitalul Witting „,întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a creşte capacitatea locurilor la ATI în Bucureşti, dar şi în alte judeţe din ţară.

El a precizat că, pentru acoperirea cu personal medical a secţiilor ATI, pot fi făcute detaşări, după ce i s-a spus că la Spitalul Witting nu există personal suficient pentru Secţia ATI.

„Se pot detaşa, problemă care poate fi rezolvată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu secretarul de stat, comandantul acţiunii, Raed Arafat. Trebuie identificaţi medici şi asistente medicale, dar trebuie puse în funcţiune toate aparatele, pentru că acolo este o investiţie majoră care a fost făcută la Witting şi care nu înţelegem sincer de ce nu funcţionează. Mă voi interesa personal asupra acestui subiect. De asemenea, ştiţi că avem şi TIR-uri pe care oricând putem să le disponibilizăm”, a afirmat Orban.

El a precizat că numărul de locuri la ATI este „aproape dublu” faţă de numărul persoanelor care sunt internate în secţiile de terapie intensivă. „Sigur că numărul de cazuri nu ţine cont de distribuţia geografică a numărului de locuri la ATI, din acest motiv CNCI este pregătit în orice moment în care un spital are nevoie de tratament în secţia de terapie intensivă şi nu se găseşte loc în localitatea sau în judeţul respectiv să transporte pacientul într-o secţie de terapie intensivă din alt judeţ, lucru care s-a şi întâmplat”, a declarat Orban. AGERPRES