Tehnici noi, rezolvarea situațiilor-problemă apărute neprevăzut, materiale adecvate și ultimele soluții cu grad mare de predictibilitate, folosite în domeniul implantologiei orale.
Despre toate acestea, dar și despre multe alte “secrete” au discutat dentiștii care au participat la cea de-a doua ediție a “Oral Implant Study Club – Complicaţii în Implantologia Orală Modernă”, ce a avut loc sâmbătă, 29 iunie, la Hotel Marriott din Bucureşti.
Subiectele seminarului organizat de Oameni și Companii au fost dezbătute de cei peste treizeci de dentiști participanți cu nume sonore în domeniul Implantologiei. Coordonatori stiinţifici au fost prof. dr. Emanuel Bratu, șef al Disciplinei de Restaurări Protetice pe Implante Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și vicepreședinte în Societatea Română de Implantologie Orală și Biomateriale, și șef lucrări dr. Horia Barbu, disciplinele Chirurgie şi Implantologie Orală, Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicină Dentară București. În calitate de invitat al acestora, a fost prezent la seminar dr. Alexandru Burcea, specialist în Parodontologie și Implantologie Orală.
Subiectele discuțiilor referitoare la tehnici avansate în Implantologia Orală au fost împărțite pe două paliere: intra-operator -gestionarea hemoragiilor intra-operatorii și ale perforațiilor membranei Schneideriene, septurile intrasinusale și post-operator -infecții, implanturi migrate intra-sinusal, rezolvarea comunicărilor oro-sinusale, apărute în urma intervențiilor la nivelul sinusului.
În acest context, prof. dr. Emanuel Bratu a abordat tehnicile clasice de elevare ale planșeului sinusal, insistând asupra indicațiilor și contraindicațiilor aferente acestei tehnici. Totodată, renumitul profesor le-a vorbit celor prezenți și despre diversele materiale necesare pentru aceasta tehnică, precum și despre accidentele ce pot surveni atât intra-operator, cât și post-operator.
La rândul său, dr. Horia Barbu s-a axat în prezentare pe complicațiile și accidentele survenite intra-operator, pe gestionarea hemoragiilor și a perforațiilor membranei Schneideriene. Referitor la complicațiile ce pot apărea post-operator, dr. Horia Barbu a insistat asupra problemelor referitoare la infecții, implanturi migrate intra-sinusal, rezolvarea comunicărilor oro-sinusale, apărute în urma intervențiilor la nivelul sinusului.
„Deoarece în ultimii ani nu se mai concepe oferirea unui tratament stomatologic de calitate și complet fără implanturi dentare, cheia către o rata mare de succes a acestora o reprezintă cantitatea și calitatea osoasă a patului receptor. Zona laterală maxilară reprezintă una dintre cele mai provocatoare zone în terapia prin implanturi, în condițiile în care frecvent, în urma extracțiilor dentare și datorită prezenței sinusului maxilar, înălțimea osoasă este deficitară, necesitând refacerea ei”, a arătat, în cadrul lucrărilor, și dr. Alexandru Burcea. Potrivit acestuia, elevarea podelei sinusului maxilar este metoda chirurgicală prin care se poate reface înălțimea osoasă necesară inserării implanturilor dentare. “Deși este o tehnică cu un grad mare de predictibilitate, este adeseori însoțită de complicații intra și post operatorii ce trebuie manageriate de medicul dentist pentru a asigura succesul pe termen lung”, a mai spus Burcea.
Acestea nu sunt însă singurele “lecții” pe care dentiștii interesați le vor putea învăța de la specialiști de renume. În septembrie, se va desfășura a treia ediție a Oral Implant Study Club, cu tema „Augmentările osoase”.
Seminarul a fost organizat, astfel încât fiecare dintre cele trei ediţii să se desfășoare cu maxim treizeci de participanţi, numărul limitat fiind justificat de dorinţa ca toţi invitaţii să poată lua parte la discuţii, să-şi expună problemele și să le ceară sfatul specialiştilor. Dacă la prima ediție, alături de români, au participat și medici din Italia, la cea de-a doua, au fost prezenți stomatologi și din Germania și Israel.
La finalul celor trei ediții interactive, din cadrul programului Oral Implant Study Club, va fi organizată, în noiembrie, și o dezbatere ce-i va avea ca invitați speciali pe Dr. Adi Lorean și Dr. Ziv Mazor, din Israel.
PARTENER