Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a inaugurat un nou ambulatoriu, într-o clădire a fostului Spital de Urgenţe „Sf. Ioan“, care a fost modernizată şi amenajată. Clădirea a fost dată în folosinţă, cu titlu gratuit, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Iaşi din 2017, iar activitatea se va desfăşura în opt cabinete, începând de pe 12 februarie.
„Ne bucurăm foarte mult că această clădire care era deja în curtea noastră a ajuns din nou la noi, s-a creat astfel o structură complexă în care putem încadra o clădire într-un circuit funcţional medical. Datorită acestei hotărâri a CJ am refăcut, modernizat, e un spaţiu frumos în care vom muta o parte din îngrijirile din ambulatoriu pentru a decongestiona un spaţiu supraaglomerat“, a declarat prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO. Mai exact, aici vor fi relocate trei cabinete de hematologie, trei cabinete de oncologie medicală, un cabinet pentru medicina muncii şi un spaţiu cu trei fotolii pentru recoltarea sângelui.
„Ne-am dat seama în ultimii doi-trei ani că adresabilitatea către institut a crescut şi că un număr mare de pacienţi care veneau la noi pentru consultaţii ocupau foarte mult din ambulatoriul nostru de la parterul clădirii, iar într-un cabinet îşi desfăşurau activitatea şi câte patru medici. În acel spaţiu cu trei fotolii pentru recoltarea sângelui ne dorim ca în afara timpului alocat pacienţilor noştri să încheiem un parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine şi să le punem spaţiul la dispoziţie pentru a recolta sânge. Noi suntem un consumator mare de sânge prin Clinica de Hematologie şi ATI, şi de aceea încercăm să ajutăm“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.
De asemenea, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a fost lansat oficial proiectul ONCOMED – „Îmbunătăţirea competenţelor personalului medical implicat în prevenţia, diagnosticarea şi tratarea cancerului“, care va fi implementat pe o perioadă de trei ani. Prin intermediul acestuia, vor fi pregătite profesional 800 de cadre medicale (medici specialişti, medici rezidenţi, asistenţi medicali sau medici de familie) pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de competenţe prin furnizarea a patru pachete de programe formare medicală.
Acestea vizează îngrijirea pacientului cu cancer avansat, radioterapia modernă, prevenţia principalelor forme de cancer, precum şi comunicarea eficientă cu pacientul oncologic. Grupul ţintă îl reprezintă atât personalul medical din zona Moldovei, cât şi din Ardeal sau Bucureşti-Ilfov, iar cursurile se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani la Iaşi. De asemenea, tot prin intermediul proiectului se doreşte şi creşterea gradului de implicare a personalului medical din oncologie din România în iniţiativele europene de schimb de informaţii prin participarea la un program de strategii practice transnaţionale.
„Proiectul este unul drag nouă, în martie 2017 am depus un proiect de finanţare pentru formarea profesionala, proiect pe care l-am câştigat. Ne-am dat seama că satisfacţia pacienţilor şi calitatea actului medical depinde de formarea profesională a specialiştilor şi nu este suficient să termini o şcoală, important este să te formezi continuu“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul institutului. De asemenea, vor fi realizate şase ghiduri de practică medicală în ceea ce priveşte utilizarea radioterapiei în tratamentul bolnavilor de cancer.
„Această pregătire va duce cu siguranţă la o creştere a competenţelor în problemele de oncologie. Consider că în momentul de faţă IRO are deja baza materială necesară desfăşurării acestui proiect“, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Valoarea proiectului este de 13 milioane de lei şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.