Pentru prima dată în lume, o echipă formată din doi medici români, un irlandez şi un belgian au operat joi şi vineri, la spitalul privat Polisano din Sibiu, cinci pacienţi, cu vârste între 28 şi 83 de ani, suferinzi de anevrism aortic. Din echipa de specialişti a făcut parte şi profesorul irlandez Sherif Sultan, considerat unul din primii trei chirurgi vasculari şi endovasculari din lume.
Cei cinci pacienţi sunt bine, fiind vorba de două femei şi trei bărbaţi. Unul din bărbaţi, în vârstă de 70 de ani, din Făgăraş (judeţul Braşov), operat joi, deja merge pe propriile picioare şi vineri a declarat că se simte excelent.
„Mă simt excelent. Mă aşteptam să nu pot să mă deplasez o perioadă (…) însă nu am niciun pic de ameţeală. (…) am înţeles că nu era nicio altă variantă. (…) Înainte de operaţie am fost la o clinică în Cluj, mi s-a făcut un ecograf, s-a observat acest anevrism. (…) am făcut anterior o tomografie 3 D şi nu mi-a fost frică de operaţie”, a mărturisit unul din cei cinci pacienţi români, operaţi în premieră mondială.
Profesorul Sherif Sultan a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că este vorba de „o tehnică şi o proteză” în premieră mondială, fiind vorba de o proteză revoluţionară dezvoltată de compania Cardiatis, pentru tratarea anevrismelor aortice.
Practic, cei cinci pacienţi au câte o proteză aortică prototip, implantată de echipa de specialişti din trei ţări, fiind vorba de proteze MFM Phantom de ultima generaţie, conform profesorului Sherif Sultan.
Acesta a arătat că, cu ajutorul acestor proteze revoluţionare se tratează anevrismele toraco-abdominale, fără ca pacienţii să moară, să aibă complicaţii, să paralizeze. Mai mult, în maxim zece zile după operaţie îşi pot relua viaţa de dinainte de intervenţie. „Nu sunt restricţii alimentare după operaţie. Pacienţii pot merge după prima zi.. Pot conduce maşina după a doua zi. În zece zile pot să facă tot ce făceau şi înainte. Pot să înoate după două săptămâni. Ei merg acasă din spital pe propriile picioare”, a precizat profesorul Sherif Sultan.
Alături de profesorul irlandez, cele cinci operaţii în premieră mondială au fost efectuate şi de doi români, doctorul Nicolae Florescu, Şeful Secţiei de Cardiologie Intervenţională şi doctorul Victor Costache, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică al Clinicii Polisano. „Este o intervenţie minim invazivă, care a transformat radical chirurgia aortei abdominale, de la o chirurgie (…) cu o mortalitate ridicată pentru pacienţi, de 10 -15% şi cu o rată foarte mare de complicaţii majore, gen insuficienţă renală şi paraplegie, în jurul a 25%. (…) Pacientul are nevoie de două zile internare în spital, cu o rată minimă de complicaţii, practic, cei trei pacienţi care i-am operat ieri, sunt pe secţie şi cei doi pacienţi operaţi azi, sunt foarte bine, sunt stabili”, a anunţat dr. Victor Costache.
Doctorul Nicolae Florescu a declarat că noutatea absolută constă în faptul că prin tratamentul endovascular are loc o intervenţie minim invazivă, în interiorul aortei, principalul vas de sânge din organism. „Noutatea constă pe de-o parte, prin tratamentul endovascular, adică prin interiorul vasului, prin interiorul aortei, a acestei patologii numită anevrism de aortă, deci practic nu mai este o intervenţie chirurgicală clasică, ci este o manoperă invazivă. (…) Tot tratamentul este endovascular, practic această endoproteză este ca un stend coronanian, păstrând dimensiunile. (…) Această operaţie scurtează enorm perioada de recuperare”, a spus doctorul Nicolae Florescu.
Acesta consideră că spre deosebire de protezele actuale, cele implantate în premieră mondială la Sibiu nu mai prezintă risc de ischemie severă până la paralizie, pentru pacienţi. „Intervenţia e prin interiorul aortei. Noutatea este legată de acest tip de endoproteză, acest stend multistratic, practic sunt cinci straturi care nu fac altceva decât să reconstruiască aorta cu prezevarea ramurilor principale. Şi cel mai important, pacienţii fac foarte bine imediat după operaţie”, potrivit medicului Nicolae Florescu.
Din cei cinci pacienţi operaţi, doar unul a fost operat gratuit, fiind vorba de o pacientă de 83 de ani, inclusă într-un studiu internaţional, restul au achitat sume diferite, de câteva mii de euro fiecare. În cadrul studiului internaţional vor mai fi operaţi gratuit şi alţi nouă pacienţi. AGERPRES