Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă a luat decizia de a reprograma anumite intervenţii chirurgicale, care nu reprezintă urgenţe, pentru a putea asigura cantitatea de oxigen necesară pacienţilor cu COVID-19.

„Noi am avut, înainte de pandemie, o staţie care producea o anumită cantitate de oxigen şi de atunci am tot updatat-o şi am făcut modificări. Dacă reţin bine, sper să nu greşesc, capacitatea de producţie a oxigenului, faţă de perioada de dinainte de pandemie, este de patru ori mai mare în momentul de faţă. Solicitarea necesarului de consum este foarte, foarte mare. În blocul operator, se foloseşte foarte mult oxigen şi acolo, şi atunci decizia managementului spitalului, forţată de împrejurări, a fost de a reprograma anumite intervenţii chirurgicale care nu erau în urgenţă, pentru a putea să avem disponibil oxigenul pentru bolnavii de COVID”, a spus Moldovan.

Radu Moldovan a precizat că nu există riscul ca spitalul să rămână fără oxigen.

Potrivit datelor comunicate miercuri de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, numărul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 internaţi în cele două spitale suport COVID-19 din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi Spitalul orăşenesc Năsăud, a crescut faţă de ziua precedentă cu zece persoane. La această dată, în judeţ se înregistrează 717 cazuri active de COVID-19, dintre care 136 sunt tratate în spital, iar 581 la domiciliul pacienţilor. AGERPRES