Un băieţel în vârstă de doar 8 luni, care s-a născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat în această dimineaţă la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”.

Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear.
Echipa medicală care a realizat intervenţia chirurgicală a fost condusă de prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”. Din echipa medicală a făcut parte şi dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie.

„Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern, pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe.

Cu cât implantarea este realizată precoce, efectele produse de lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă a copilului sunt recuperate mai rapid, permiţând încă din prima copilărie dezvoltarea armonioasă a acestuia. Astfel, experţii consideră că orice zi în care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se mai mult de cea a copiilor născuţi fără deficienţe de auz.

„Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori”, a declarat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie.
Realizarea acestei intervenţii a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziţionat implantul din fonduri proprii, întrucât în spitalele din România există lungi liste de aşteptare pentru astfel de intervenţii. Din această cauză, mulţi copii sunt implantaţi târziu, ceea ce le afectează semnificativ dezvoltarea limbajului. Această situaţie impune eforturi considerabile din partea sistemului educaţional, dar mai ales a părinţilor sau a familiei extinse, pentru a asigura o integrare de succes în şcoli şi pentru a oferi şanse similare de dezvoltare cu copiii care s-au născut cu auzul normal.

Conform estimărilor, peste 3.500 de persoane din România sunt încadrate în grade de invaliditate cu afecţiuni ale urechii.

Pe lângă impactul emoţional, din punct de vedere economic, o finanţare adecvată, care ar elimina listele de aşteptare pentru astfel de intervenţii, ar conduce la costuri mult mai mici faţă de cele pe care le implică asistenţa persoanelor cu deficit de auz tratabil pe parcursul vieţii.

Cum funcţionează implantul cohlear?

Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput să înlocuiască funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul şi îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impuls electric şi le transmite direct către nervul auditiv.

Hipoacuzia neuro-senzorială bilaterală severă sau profundă, cunoscută şi sub denumirea de surditate, poate fi tratată cu un implant cohlear dacă nervul auditiv este funcţional, dar urechea internă nu poate transmite corect sunetele către acest nerv. Implantul cohlear permite astfel persoanelor afectate să audă, ocolind porţiunea disfuncţională a urechii interne.AGERPRES