O echipă de medici de la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, condusă de profesorul austriac Georg Sprinzl, a efectuat, marţi, în premieră, un implant cochlear, la un pacient de 4 ani.

Copilul a suferit o hipoxie cerebrală, nu a auzit niciodată şi a fost selectat dintr-o listă care cuprinde şi alţi copii cu astfel de probleme.

Potrivit medicilor, operaţia de implant cochlear a constat într-o intervenţie microscopică, prin care s-a montat în urechea internă a copilului un dispozitiv ce îi va permite să audă fidel sunetele, captate de un procesor vocal. Doctorul Georg Sprinzl din Innsbruck a declarat, marţi, că o astfel de operaţie este extrem de dificilă, în lume mai fiind făcute doar circa 200.000 de implanturi cochleare.


„Pe vremuri, se credea că hipoacuzia de tip percepţie sau surditatea cu care uneori copiii pot să se nască este iremediabilă. Cu această metodă, copiii care se nasc surzi şi ar trebui să devină muţi. Dacă sunt abordaţi cu această metodă din timp, pot fi inseraţi în societate, învaţă să vorbească şi pot să desfăşoare o viaţă normală”, a spus medicul austriac. Potrivit acestuia, operaţia este destul de costisitoare, întrucât un astfel de aparat costă în jur de 22.000 de euro, însă este singura operaţie care permite recuperarea integrală a auzului, chiar şi la copiii născuţi surzi. Medicii mureşeni au arătat că în cazul copiilor de până în 3 ani, auzul se recuperează fără niciun fel de diferenţe. Operaţii de implant cochlear au mai fost realizate la noi în ţară, însă este prima care se realizează la Târgu Mureş. AGERPRES