Multe țări cu venituri mici și medii au redus suferința de hepatită C, datorită accesului sporit la testare și tratament. Unele țări au realizat o creștere de 20 de ori a numărului de persoane tratate cu medicamente retrovirale cu acțiune directă sigure și eficiente între 2015 și 2018, potrivit Raportului global de progres privind accelerarea accesului la diagnosticul și tratamentul hepatitei C, publicat de OMS.

O scădere a prețurilor stă la baza acestui succes

Țările cu venituri mici și medii pot viza acum să obțină un preț de până la 60 USD pe pacient pentru un curs de 12 săptămâni de tratament cu sofosbuvir și daclatasvir generic precalificat de OMS. Prețurile oferite de furnizorii de teste de diagnostic rapid VHC precalificate de OMS au variat între 1 USD și 8 USD pe test.

Până în 2018, peste 120 de țări adoptaseră o strategie națională de hepatită virală, în creștere față de 20 de țări în 2012. Acest lucru s-a accelerat de la adoptarea primei strategii a OMS pentru sectorul sănătății globale asupra hepatitei virale 2016-2021, o serie de țări realizând progrese impresionante să extindă angajamentul guvernului, să elaboreze planuri strategice naționale, să simplifice orientările, precum și să crească disponibilitatea unor opțiuni de diagnosticare și tratament mai ieftine, asigurate de calitate.

În ciuda provocărilor pandemiei COVID-19 în curs, progresele realizate până în prezent sunt impresionante, dar fragile, iar accesul la testarea și tratamentul hepatitei C nu a atins niveluri suficiente de acoperire pentru a atinge obiectivul global de eliminare a hepatitei virale ca o amenințare de sănătate publică majoră până în 2030. La nivel global, la sfârșitul anului 2017, doar 5 milioane, sau 7%, din cele 71 (62-79) milioane de persoane infectate cronic cu VHC au primit cumulativ tratament cu antivirale cu acțiune directă.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Hepat.ro