Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o nouă clasificare a antibioticelor care are drept scop combaterea rezistenţei la medicamente, medicamentele de tipul penicilinei fiind recomandate ca primă linie de apărare iar altele doar dacă este absolut necesar, relatează Reuters.

Noua „listă cu medicamente esenţiale” include 39 de antibiotice pentru 21 de sindromuri comune, împărţite în trei grupe: „Access”, „Watch” şi „Reserve”.

Medicamentele din categoria „Access” au un potenţial scăzut de rezistenţă şi printre ele se află şi foarte utilizata amoxicilină, de pildă.

În categoria „Watch” se află şi medicamentul ciprofloxacin, prescris pentru cistită sau angină, dar „nu atât de eficient”, a declarat presei şefa de divizie a OMS pentru sisteme sanitare şi inovaţie Marie-Paule Kieny. Utilizarea sa ar trebui „redusă dramatic”, a precizat OMS.

„Credem că voinţa politică există, dar aceasta trebuie urmată de politici puternice”, a spus Kieny.

Antibioticele din categoria „Reserve” precum colistinul ar trebui folosite în ultimă instanţă. Acest lucru ridică însă întrebarea privind modul în care producătorii unor astfel de antibiotice ar putea avea o activitate rentabilă, a spus Suzanne Hill, director al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

„Ceea ce trebuie să facem este să nu mai plătim pentru antibiotice pe baza frecvenţei cu care sunt prescrise, pentru a descuraja utilizarea lor. Nu dorim ca colistinul să fie utilizat foarte frecvent. De fapt, nu dorim să fie utilizat deloc”, a spus Hill.

„Ceea ce trebuie să facem ca comunitate globală este să ne dăm seama cum să plătim o companie să nu promoveze colistinul, ci să-l păstreze în rezervă”, a precizat ea.

Clasificarea OMS ia în calcul şi folosirea de antibiotice în cazul animalelor şi a fost dezvoltată împreună cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia mondială pentru sănătatea animalelor (OIE).

Alte adăugiri pe lista de medicamente sunt două tratamente orale pentru cancer, o nouă pastilă pentru Hepatită C care combină două medicamente, un tratament mai eficient pentru HIV şi noi formule pediatrice de medicamente pentru tuberculoză.

OMS a mai precizat că binecunoscutul medicament al Roche pentru gripă – oseltamivir – ar putea fi scos de pe listă dacă noile informaţii nu susţin folosirea sa în timpul unor epidemii de gripă de sezon sau pandemice.

„Există un set de date adus la zi care este comparat cu cel din momentul în care acest produs a fost evaluat ultima dată, iar ceea ce acesta sugerează este că amploarea efectului oseltamivirului în contextul unei pandemii de gripă este mai mică decât se credea anterior”, a spus Suzanne Hill.

Dar medicamentul oseltamivir este singurul antiviral inclus pe listă şi este încă util pentru femeile însărcinate şi pacienţii cu complicaţii, aşa că folosirea sa ar trebui limitată la pacienţii cei mai gravi, a adăugat ea. AGERPRES