Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut luni mai multe investiţii în lupta împotriva bolilor tropicale neglijate, de care suferă peste 1,6 miliarde de oameni, patologii ignorate pentru că ele afectează doar cele mai sărace ţări ale lumii, informează AFP.

Bolile tropicale neglijate (BTN) sunt răspândite în zonele în care apa curată, salubritatea şi accesul la serviciile medicale sunt deficitare.

„Aceste boli sunt ‘neglijate’ deoarece ele sunt aproape absente din programul global de acţiune sanitară”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva BTN.

„Puţine fonduri sunt consacrate acestor boli, iar ele sunt însoţite de stigmatizare şi de excludere socială”, a adăugat el.

În 2021, circa 1,65 miliarde de persoane aveau nevoie de tratament pentru cel puţin una dintre aceste BTN, cu 80 de milioane mai puţine decât în 2020.

Numărul persoanelor care necesită tratament a scăzut în cursul ultimului deceniu. În 2010 erau încă 2,19 miliarde, a precizat OMS într-un nou raport.

În pofida dificultăţilor în ceea ce priveşte combaterea acestor boli, 47 de ţări au eliminat cel puţin una dintre ele până la sfârşitul anului 2022, iar opt dintre ele, una doar anul trecut.

„În întreaga lume, milioane de oameni au fost scutiţi de povara bolilor tropicale neglijate”, a declarat Tedros, subliniind totodată că mai sunt multe de făcut.

„Vestea bună este că avem instrumentele şi know-how-ul nu doar pentru a salva vieţi şi a preveni suferinţele, ci şi pentru a elibera comunităţi şi ţări întregi de aceste boli”, a precizat el.

BTN sunt un grup divers de 20 de afecţiuni care apar în principal în zonele tropicale, unde afectează cele mai sărace comunităţi. Aceste boli, cum ar fi boala Chagas, dengue, chikungunya sau lepra, sunt cauzate de diferiţi agenţi patogeni (virusuri, bacterii, paraziţi, ciuperci şi toxine).

Epidemiologia lor este complexă şi este adesea legată de condiţiile de mediu. Multe dintre ele sunt transmise prin vectori, provin de la animale gazdă şi sunt asociate cu „cicluri de viaţă complexe”, potrivit OMS.

Toţi aceşti factori fac dificilă lupta împotriva acestor maladii din punct de vedere al sănătăţii publice.

În plus, pandemia de COVID-19 şi evoluţia finanţării îngreunează combaterea BTN.

„Este timpul să acţionăm acum, să acţionăm împreună şi să investim în (combaterea) BTN”, a cerut Tedros.

Potrivit directorului Departamentului pentru BTN din cadrul OMS, Socé Fall, aceste boli sunt neglijate de comunitatea internaţională deoarece nu afectează ţările dezvoltate. Prin comparaţie, a subliniat el, lupta împotriva Mpox (cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei) a început abia când boala a început să se răspândească în ţările bogate anul trecut, deşi era endemică de mulţi ani în ţări africane.

„Nu am atins nici pe departe nivelul de investiţii necesar pentru a combate BTN”, a declarat el vinerea trecută reporterilor.AGERPRES