OMS actualizează lista medicamentelor esențiale

Lista OMS privind medicamentele esențiale și lista de diagnosticare esențială reprezintă principalele  documente cadru care ajută statele să acorde prioritate produselor  esențiale  pentru sănătate  și care ar trebui să fie disponibile pe scară largă și accesibile pentru întregul lor sistem de sănătate.

Cele două liste se concentrează asupra cancerului și a altor provocări la adresa sănătății la nivel mondial, punând accentul pe soluții eficiente, prioritizare inteligentă și acces optim pentru pacienți.

“În întreaga lume, peste 150 de țări utilizează Lista Medicamentelor Esențiale a OMS pentru a se ghida atunci când vine vorba de luarea unor decizii referitoare la ce medicament merită banii, pe baza dovezilor și a impactului lui asupra sănătății”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Includerea în această listă a unora dintre cele mai noi și mai avansate medicamente împotriva cancerului este o declarație puternică, potrivit căreia toată lumea merită accesul la aceste medicamente noi care salvează vieți, nu doar pentru cei care și le pot permite”.

Noutățile Listei de medicamente esențiale  din 2019

Tratamente pentru cancer: În timp ce în ultimii ani au fost puse pe piață  mai multe tratamente noi pentru cancer, însă doar câteva oferă beneficii terapeutice suficiente pentru a fi considerate esențiale. Din cele 12 medicamente pe care OMS le-a adăugat la noua listă a medicamentelor, cinci terapii de cancer sunt considerate cele mai bune în ceea ce privește ratele de supraviețuire pentru a trata cancerele de melanom, plămân, prostată, mielom multiplu și leucemii.

De exemplu, două imunoterapii recent dezvoltate (nivolumab și pembrolizumab) au rate de supraviețuire de până la 50% pentru melanomul avansat, un cancer care, până de curând, era considerat incurabil.

Antibiotice: Comitetul pentru Medicamente Esențiale a consolidat recomandările privind utilizarea antibioticelor prin actualizarea categoriilor de îngrijorare, care indică ce antibiotice să utilizeze pentru infecții dintre cele mai obișnuite dar și pentru cele grave, astfel încât să obțină rezultate mai bune ale tratamentului și pentru a reduce riscul de rezistență antimicrobiană. Comitetul a recomandat adăugarea a trei noi antibiotice pentru tratamentul infecțiilor cu rezistență multiplă ca fiind esențiale.

 

Lista esențială de diagnosticare (in vitro)

Prima listă de diagnosticare esențială a fost publicată în 2018, concentrându-se asupra unui număr limitat de boli prioritare – HIV, malarie, tuberculoză și hepatită. Lista din acest an a fost extinsă pentru a include și mai multe boli non-comunicabile și transmisibile.

Cancerul: Având în vedere cât de important este să se asigure un diagnostic precoce al cancerului (70% din decesele provocate de cancer se produc în țările cu venituri mici și medii, în mare parte deoarece majoritatea pacienților sunt diagnosticați prea târziu), OMS a adăugat 12 teste pe lista de diagnosticare pentru o gamă de tumori solide cum ar fi cancerele colorectale, hepatice, de col uterin, de prostată, de sân, precum și cele pentru leucemie și limfoame. Pentru a sprijini diagnosticarea adecvată a cancerului, a fost adăugată o nouă secțiune care include testarea anatomică a patologiei; acest serviciu trebuie să fie disponibil în laboratoare specializate.

Bolile infecțioase: lista se concentrează asupra bolilor infecțioase predominante în țările cu venituri mici și mijlocii, cum ar fi holera și alte boli neglijate cum ar fi leishmaniasis, schistosomiasis, febra dengue și zika.

În plus, a fost adăugată o nouă secțiune pentru laboratoare dedicate testării gripei pentru comunitățile în care nu există laboratoare disponibile în acest moment.

Teste generale: lista a fost extinsă pentru a include teste generale suplimentare, cum ar fi testele de fier (pentru anemie) sau testele pentru a diagnostica disfuncția tiroidiană și celulă seceră (o formă moștenită de anemie foarte răspândită în Africa Subsahariană).

O altă actualizare notabilă este o nouă secțiune specifică testelor destinate pentru screening-ul donațiilor de sânge. Aceasta face parte din strategia OMS pentru a face transfuziișe sanguine mai sigure pentru toți cei implicați.

 

 Notă pentru editori

Lista actualizată a medicamentelor esențiale adaugă 28 de medicamente pentru adulți și 23 pentru copii și specifică noi utilizări pentru cele 26 de produse deja enumerate, aducând totalul la 460 de produse considerate esențiale pentru a răspunde nevoilor de sănătate publică la nivel global. Deși această cifră poate părea ridicată, aceasta corespunde doar unei fracțiuni din numărul de medicamente disponibile pe piață.

Lista actualizată a diagnosticului esențial include 46 de teste generale care pot fi utilizate pentru îngrijirea de rutină a pacienților, precum și pentru detectarea și diagnosticarea unei game largi de afecțiuni și 69 de teste destinate detectării, diagnosticării și monitorizării bolilor specifice.

Lista este împărțită în două secțiuni, în funcție de utilizator și setare: una pentru setările comunității, care include auto-testare; și un al doilea pentru laboratoarele clinice, care pot fi facilități generale sau specializate.

Ambele liste ale OMS sunt modele  care permit țărilor să-și dezvolte propriile liste naționale. Listele naționale bazate pe analiza și evaluarea poverii locale a bolilor și pe infrastructura de furnizare a asistenței medicale existente oferă un cadru excelent din care statele pot să planifice și să pună în aplicare serviciile de laborator și medicamentele de care au nevoie. Accesul la aceste produse de sănătate necesită bune practici de achiziții publice, lanțuri de aprovizionare eficiente, protocoale de management al calității și forța de muncă calificată în domeniul sănătății. Furnizarea de servicii de diagnoză eficiente, deoarece se bazează pe tehnologii, depinde și de specificațiile tehnice solide, de disponibilitatea rețelelor de laborator proiectate cu atenție, de infrastructura de sprijin adecvată și de educația adecvată a utilizatorilor (pacient sau lucrător în domeniul sănătății) pentru a asigura siguranța acestora.

Macro of hands holding bottle and pills

Sursa: www.who.int