Pe 21 octombrie, în cadrul ședinței Societății Române de Chirurgie – Filiala București, a avut loc Meetingul hibrid “Omagiu Profesorului Dan Setlacec: 100 de ani de la naștere”, în seria manifestărilor dedicate anului centenar “Prof. dr. Dan Setlacec”, la care au participat filiale ale SRC  din Cluj, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova și Constanța.

Cu aceasă ocazia a fost  lansată monografia „Viața și opera profesorului Dan Setlacec”, scrisă de Prof. Dr. Irinel Popescu și publicată în Editura Academiei Române și Editura RAO.

A fost prezentată medalia  comemorativă „Dan Setlacec- 100 de ani de la nastere”, care a fost prezentată de  ing. Cristian Ciornei, urmată de prezentarea „întregului poștal” Dan Setlacec  de către Cristina Popescu, Director General „Romfilatelia”.

În deschiderea evenimentului a luat cuvantul Prof. Dr. Traean Burcos – Președintele Filialei București a Societății Române de Chirurgie, urmat de Dr. Dora Petrilă, cunoscutul chirurg cardiolog Martin S. Martin, Prof. Dr. Irinel Popescu – Doctor în medicină – Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Prof. Dr. Traian Pătrașcu – Președintele în ecercițiu a Societății Române de Chirurgie și reprezentanți ai filialelor Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Târgu-Mureș, Craiova, Constanța. Cu toții au avut prilejul de a-și onora maeștrii și scoala de chirurgie românească.

„Biografia profesorului Dan Setlacec este una exemplară pentru un model de muncă, seriozitate şi cinste. S-a născut la 2 octombrie 1921, în Bucureşti. Tatăl său a fost un renumit magistrat, Ion Setlacec, care a ocupat înalta funcţie de preşedinte al Consiliului Legislativ al României. După absolvirea Liceului „Ion Neculce“ (fiind clasat primul la examenul de bacalaureat), a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, între 1940 şi 1946. S-a decis încă din primii ani de facultate să urmeze o disciplină chirurgicală, motiv pentru care s-a pregătit temeinic pentru examenul de internat care, în acea vreme, era examenul cel mai impor­tant din carierea unui viitor medic”, a arătat Prof. Dr. Irinel Popescu.

Prof. Dr. Sebastian Ionescu, Președintele Societății Română de Chirurgie Pediatrică, a spus:  „În numele Societății Romane de Chirurgie Pediatrica, am onoarea sa transmit tot respectul fata de personalitatea acestui OM între oameni și fata de cei care îl omagiaza astăzi”.