Obezitatea sarcopenică poate crește riscul de boală cronică de rinichi (BCR) în rândul adulților cu diabet zaharat de tip 2, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Obesity.

„Acumularea de toxine uremice, inflamația cronică, rezistența la insulină, dezechilibrul hormonal, malnutriția, deficitul de vitamina D și stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea sarcopeniei la pacienții cu BCR. Mai multe studii au arătat că atât sarcopenia, cât și obezitatea sunt asociate cu o prevalență mai mare a BCR în rândul populației generale”, declară dr. Da Hea Seo, de la Inha University College of Medicine, Incheon, South Korea.

Cercetătorii au înscris 3.123 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 (vârsta medie, 56,9 ani) cu funcție renală stabilă. Toți participanții au fost urmăriți pentru incidenta BCR timp de aproximativ 9 ani. Cercetătorii au estimat masa musculară scheletică, iar BCR a fost definită de rata de filtrare glomerulară estimată, cu o valoare de peste 60 ml/min/1,73 m2.

Obezitatea sarcopenică a fost definită ca fiind coexistența sarcopeniei și a obezității abdominale.

În timpul studiului, 17% dintre participanți au prezentat creșterea incidenței BCR. Atunci când pacienții au fost grupați în funcție de prezența sarcopeniei și a obezității, obezitatea sarcopenică a fost asociată cu un risc crescut a bolii cronice de rinichi.

În plus, când obezitatea sarcopenică a fost definită ca valoarea înregistrată de indicele de masă corporală (IMC) și indicele de masă musculară scheletică, cercetătorii au observat o asociere similară a incidenței BCR. Cu toate acestea, această asociere a devenit nesemnificativă după ajustarea datelor în funcție de circumferința taliei.

„Se justifică studiile viitoare pentru a înțelege mai bine cursul natural al BCR asociat cu modificările masei musculare scheletice și ale circumferinței taliei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2”, au scris cercetătorii.

 

Sursă: Healio.com