Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe. Persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse de a dezvolta complicații grave dacă se infestează cu Covid-19.
Chiar dacă cercetătorii și medicii specialiști nu pot spune sigur dacă obezitatea supune o persoană la un risc mai mare de a dezvolta complicații în cazul infectării cu COVID-19, există mulți factori ce apar și fac să apară rezultatele adverse.
Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) subliniază faptul că persoanele care au boli de inimă, boli pulmonare cronice, diabet și boli hepatice sunt printre persoanele care se încadrează în categoria de risc. De asemenea, CDC susține că obezitatea severă, definită de Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge ca un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, ca factor pentru complicațiile severe cauzate de acest virus.
Conform CDC, 9,2 % din populația Statelor Unite suferă de obezitate severă, iar în general, 42,4% din populația Statelor Unite are obezitate, ceea ce este definit ca un IMC între 30 și 39.
Cu toate acestea, obezitatea care nu este severă poate fi riscantă atunci când vine vorba de COVID-19. Un mic studiu din aprilie 2020, publicat în revista medical Nature Review Endocrinologie a menționat că din 24 de pacienți bolnavi critici din Seattle, 13 aveau obezitate și 7 erau supraponderali.
Cercetătorii au adăugat că dimensiunea eșantionului a fost prea mică pentru analize semnificative, dar au subliniat că pentru 85 % dintre cei cu obezitate a fost necesară ventilația mecanică și 62% nu au supraviețuit bolii. Persoanele fără obezitate au avut un prognostic mai bun, 64% au necesitat ventilație mecanică și 36% au decedat.
“Un motiv pentru care obezitatea ridică riscul de complicații grave din cauza virusului COVID-19 este că greutatea suplimentară compromite capacitatea plămânilor de a funcționa corect. Orice boală care depinde de un element respirator, precum gripa sau pneumonia, tinde să fie mai severă pentru cei cu obezitate”, spune Jennifer Lighter, MD, specialist în boli infecțioase pentru copii la New York Langone Health din New York City.
O altă problemă este că obezitatea crește nivelul de inflamație în organism, spune Stacy Brethauer, MD, un chirurg general specializat în chirurgie bariatrică la Centrul Medical Wexner din Ohio State University din Columbus.
„Cei cu obezitate tind să aibă mai multe citokine inflamatorii, care sunt proteine mici care se eliberează în timpul unei infecții. Această inflamație este asociată cu alte procese asociate cu obezitatea și toate se leagă pentru a crește riscul, deoarece are efect asupra funcției imune”, spune dr. Brethauer.
Diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială sunt cele mai frecvente comorbidități la pacienții infectați cu noul coronavirus, potrivit unei alte cercetări publicate în aprilie, în Nature Review Endocrinologie. În acea lucrare, autorii au raportat dovezi emergente ale unei legături directe între aceste probleme și virus.
Acești factori îi pot afecta pe cei cu obezitate la vârste tinere și acesta poate fi un motiv major pentru care spitalele primesc mai întâi pacienții mai tineri infectați cu COVID-19.
Cu cât este mai tânăr un pacientul cu COVID-19 sever, cu atât este mai probabil să fie un pacient obez și că se aplică în mod egal, atât la bărbați cât și la femei.
CDC notează că o greutate în limite, cu un IMC sănătos, este asociată cu riscuri generale mai scăzute pentru sănătate, atât psihice cât și fizice.
În această perioadă, cu mult stres și anxietate, precum și mobilitate limitată din cauza recomandărilor de distanțare socială în timpul COVID-19, poate părea mai dificil să adoptarea unui stil de viață sănătos asociat cu pierderea în greutate.
Obezitatea este o boală complexă care poate fi asociată atât cu natura, cât și cu alimentația, conform Asociației Medicinii Obezității (OMA). Unele gene au fost asociate cu obezitatea, de obicei obezitate severă, una este cunoscută sub numele de “masa grasă și gena asociată obezității” sau FTO.
OMA observă că această genă se găsește în până la 43% din populație și poate declanșa un aport caloric crescut, un control redus în alimentație și chiar o probabilitate mai mare de comportament sedentar și de stocare a grăsimii corporale.
Un studiu publicat în august 2019 în PLoS Genetics sugerează că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de obezitate, chiar și pentru cei predispuși genetic la creșterea în greutate.
„Doar 10% din pierderea greutății corporale este suficientă pentru a avea un impact semnificativ asupra unei inflamații. Acesta este punctul în care începem să vedem unele schimbări”, spune Brethauer.
Cu toate acestea, nu este clar dacă obezitatea este un factor de risc independent pentru complicațiile COVID-19, scriu autorii unui articol publicat în iunie 2020 în Circulation. Pentru a afla dacă obezitatea poate crește riscurile pentru sănătate fără alte condiții de bază prezente, sunt necesare mai multe studii.