dismenoree.jpgDismenoreea (durerea din timpul menstruatiei localizata in abdomenul inferior) poate fi tratata atat medicamentos, cat si printr-un stil de viata adecvat si anume: odihna, un regim echilibrat, consum redus de cafea.

Dr. Irina Pacu, medic ginecolog la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitala a precizat ca la unele femei durerile menstruale sunt usoare, la altele in schimb sunt severe si impiedica activitatile cotidiene timp de mai multe zile.

In aceste conditii, medicul a explicat ca pacientele cu dismenoree primara pot lua unele masuri pentru calmarea durerilor si pentru a reduce disconfortul, masuri ce au legatura cu modificarea stilului de viata: odihna si un regim echilibrat sunt obligatorii, trebuie redus consumul de cafea, sa se administreze calciu sau sa fie aplicate comprese calde. Medicamentos, dr. Pacu a precizat ca dismenoreea poate fi redusa prin utilizarea unica sau in asociere de No-Spa sau anti-inflamatorii nesteroiziene. In cazul unor crampe severe, a explicat medicul, sunt recomandate si contraceptive orale. Aceste dureri tind sa scada in intensitate pe masura inaintarii in varsta.

Dr. Irina Pacu a mentionat ca dismenoreea afecteaza aproximativ 50% dintre femeile de varsta reproductiva si apare mai frecvent la cele de varsta cuprinsa 15 si 25 de ani. Potrivit specialistului, sunt doua tipuri de astfel de dureri – primara si secundara. Dismenoreea primara este fiziologica, este o anomalie a contractilitatii uterului din cauza unui deficit de vascularizatie si un exces de prostaglandine. Dismenoreea secundara este una dobandita si apare mai rar, fiind cauzata de o serie de afectiuni ale aparatului genital, cum ar fi fibromul uterin, tulburari hormonale, un obstacol in scugerea sangelui intre uter si vagin, boala inflamatorie pelvina, utilizarea unui dispozitiv intrauterin.

In ceea ce priveste diagnosticul, dr. Irina Pacu a precizat ca acesta se stabileste clinic si ca durerea primara se manifesta, de obicei, in interval de un an de la prima menstruatie. Aceasta apare de obicei in primele patru-sase ore de la inceputul ciclului si poate dura pana la 48-72 de ore. Aceste dureri, la fetele de 15 ani, sunt severe si in general pot fi asociate cu tulburari digestive, transpiratii abundente, cefalee, stare de lesin, dureri de spate.

In cazul dismenoreei secundare durerile pot aparea uneori si independent de durata ciclului. Debutul acestora apare frecvent dupa 25 de ani. Pentru a stabili diagnosticul, medicul specialist va efectua o serie de teste de diagnostic imagistice, laparoscopice. Medicul de familie Doina Mihaila a efectuat un studiu avand ca subiecti femei intre 14 si 21 de ani si care a reliefat ca 67% dintre paciente sufereau de dismenoree primara, iar dintre acestea 79% se tratau. Aceeasi cercetare a evidentiat ca 50% dintre paciente au acuzat durere severa care le-a impiedicat sa mearga la scoala sau la serviciu.

Pentru a imbunatati starea si confortul pacientelor, dr. Doina Mihaila spune ca este important sa se actioneze si sa se combata spasmul musculaturii netede. Unul dintre tratamentele recomandate in aceasta situatie fiind cel cu No-Spa, care are un efect anti-inflamator alaturi de cel anti-spastic. Dr. Doina Mihaila a subliniat ca tinerele trebuie sa fie educate, astfel incat sa stie ce fel de tratament sa ia in cazul unei astfel de boli.