celula stem.jpgO terapie de pionerat bazată pe injectarea de celule stem va fi testată pe fetuși în încercarea de a trata, chiar înainte de naștere, o afecțiune rară numită “boala oaselor de sticlă”, a anunțat luni un spital britanic.

„Un test ce constă în folosirea de injecții cu celule stem pentru a trata osteogeneza imperfectă, mai cunoscută sub numele de ‘boala oaselor de sticlă’, înainte sau imediat după naștere, va fi lansat” în mai multe spitale din Europa, a anunțat într-un comunicat Great Ormond Street Hospital (GOSH) din Londra, unul dintre partenerii acestui proiect.

Osteogeneza imperfectă este un grup de boli ce pot fi caracterizate prin „fracturi multiple, deformări osoase, dureri și reducerea mobilității, în formele sale severe”, a explicat dr. Catherine DeVile din cadrul GOSH. Acest grup de tulburări genetice este caracterizat de un defect al producției de colagen, o proteină care se găsește în oase și servește la susținerea corpului. Această maladie afectează în Europa o persoană din 10.000, înregistrându-se un total de circa 25.000 de cazuri, potrivit unor surse neprecizate.

O nouă terapie a fost dezvoltată de o echipă suedeză de la Institutul Karolinska, constând din injectarea unor linii de celule stem speciale care stimulează producerea de colagen. Rezultate relativ încurajatoare au fost înregistrate după injectarea acestora unui mic număr de adolescenți. Speranța este de a obține rezultate mai bune prin injectarea de celule stem înainte sau imediat după naștere, notează AFP.

Testul va debuta la începutul anului 2016 și se va aplica la fetuși și sugari a căror maladie a fost detectată înainte de naștere prin intermediul testelor genetice. „Cum injectarea de celule stem în perioada adolescenței pare să aibă efecte pozitive, intervenția într-o etapă mai timpurie a vieții ar putea duce la rezultate mai eficiente pe termen lung”, a declarat dr. Catherine Devile.

Pentru specialistul în genetică al GOSH, profesorul Lyn Chitty, „acest proiect, în cazul în care funcționează, ar putea fi unul dintre primele care vor demonstra că putem trata anumite boli chiar înainte de naștere și ameliora viețile acestor copii”. AGERPRES