Bolile tromboembolice pot fi prevenite, in cazul pacientilor care sufera interventii ortopedice de anvergura, prin cel mai avansat tratament, care a fost lansat in Romania.
Medicamentul Rivaroxaban este un un inhibitor direct al factorului nodal implicat in coagularea sangelui, factorul Xa. Produsul a primit aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului si este disponibil si in Romania, pentru prevenirea bolii tromboembolice la pacientii care sunt supusi interventiilor ortopedice de inlocuire a articulatiei soldului si articulatiei genunchiului.
In prezent, sunt in derulare studii ce au ca scop extinderea indicatiei actuale. Studiile evalueaza beneficiile Xarelto (Rivaroxaban) in prevenirea acidentului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala, prevenirea bolii tromboembolice la pacientii spitalizati cu afectiuni medicale si preventia secundara la pacienti cu sindrom coronarian acut. In Romania, aproximativ 30.000 de pacienti sunt supusi in fiecare an interventiilor chirurgicale ortopedice de anvergura (proteze de sold si genunchi, interventii de remediere ale fracturilor de sold, interventii de inlaturare a tumorilor oasoase, etc).
Profesor dr. Dinu Antonescu, de la Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor, a declarat: ”De multi ani s-au cautat solutii terapeutice cat mai performante, iar una dintre ele este Rivaroxaban. Potrivit studiilor Record, Rivaroxaban este superior ca activitate enoxaparinei – heparina cu greutate moleculara mica cu care s-au facut cele mai multe studii – avand aceleasi riscuri, dar un avantaj il constituie administrarea pe cale orala si creste complianta pacientilor daca primesc Rivaroxaban. Faptul ca Rivaroxaban este mai eficient decat enoxaparina si administrarea orala sunt doua avantaje importante”.
La randul sau, profesor dr. Mircea Cinteza, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, sustine ca ”Rivaroxaban este un medicament care are promisiunea initiala ca reuseste sa faca anticoagulare, fara sa fie necesara monitorizarea gradului de anticoagulare obtinut, asa cum se intampla cand anticoagularea se face cu antivitamine K”.
Potrivit profesorului Cinteza, anticoagularea acuta se face cu cateva substante dintre care cea mai cunoscuta este heparina administrabila doar pe cale intravenoasa, pe termen scurt. ”Exista insa si bolnavi care necesita anticoagulare pe termen lung. Rivaroxaban face parte din noua generatie de medicamente, care reuseste sa realizeze anticoagularea pe o alta cale decat cea cu vitamina K, mult mai stabila, care nu mai necesita, dupa stabilirea dozei necesare fiecarui pacient, niciun control al timpilor de coagulare ai sangelui”, a mai spus prof.dr. Cinteza.
”Dupa 25 de ani de la ultima descoperire importanta in tratamentul anticoagulant, Bayer aduce o molecula dezvoltata in laboratoarele proprii, care poate schimba radical optiunile de tratament. O molecula care are dovezi clinice absolut impresionante, un mod de administrare pe cat de simplu pe atat de eficient, care nu necesita adaptare de doza”, a spus Catalin Radu, reprezentant al Schering Pharma Romania.
Boala tromboembolica, cu cele doua forme clinice – tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara – reprezinta o complicatie frecventa atat la pacientii supusi unei interventii chirurgicale majore (orice interventie chirurgicala cu durata de peste 30 de minute), cat si la cei cu diferite afectiuni medicale. Interventiile chirurgicale ortopedice majore cresc semnificativ riscul de aparitie a boli tromboembolice. În lipsa tratamentului preventiv, 40-60% dintre pacientii supusi unor astfel de interventii sufera de aceasta afectiune.