Un procent din populaţia planetei dezvoltă simptome de schizofrenie în cursul vieţii, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de Terapia Ranbaxy. Rata de 1% din populaţie este aceeaşi şi pentru România, a precizat prof. dr. Bogdana Tudorache, de la Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia”.

Mortalitatea este de aproape trei ori mai mare la schizofreni în comparaţie cu restul populaţiei, o treime dintre pacienţi au cel puţin o încercare de suicid iar 10% dintre aceştia reuşesc demersul suicidal. Debutul în schizofrenie este extrem de timpuriu: atinge maximum la bărbaţii între 15 şi 24 de ani, în timp ce pentru femei, vârful este între 24 şi 34 de ani.

Terapia Ranbaxy a lansat miercuri în România Olanzapina Terapia, genericul olanzapinei, una dintre cele mai importante molecule antipsihotice de a doua generaţie cunoscută la nivel mondial. Olanzapina este indicată în tratamentul schizofreniei – pentru pacienţii care au răspuns iniţial la olanzapină tratamentul de întreţinere este eficace în menţinerea ameliorării clinice -, al episoadelor maniacale moderate până la severe, pentru prevenirea recurenţelor la pacienţii cu tulburări bipolare, al căror episod maniacal a răspuns la tratamentul cu olanzapină.

Olanzapina este un antipsihotic cu eficacitate dovedită, produs de primă linie atât în tratamentul acut, cât şi în cel cronic al schizofreniei, maniei din boala bipolară şi episoadelor maniacale. Se dovedeşte a fi printre cele mai eficiente molecule în controlul simptomelor. Se recomandă utilizarea antipsihoticelor din a doua generaţie, datorită eficienţei pe simptome pozitive, negative şi cognitive, în condiţii de toleranţă şi siguranţă semnificativ superioare antipsihoticelor convenţionale. Prin expirarea patentului, medicamentul dobândeşte un preţ competitiv. Costul este compensat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Aplicat în mod corect, tratamentul reduce riscul de sinucidere sau de violenţă, ceea ce împiedică consecinţele sociale devastatoare ale schizofreniei în termenii rejecţiei de către comunitate şi reintegrarea ulterioară dificilă în societate. Medicamentul şi-a dovedit deja eficienţa pe o serie de pieţe europene importante cum ar fi Polonia, Spania, Lituania, Cehia, Slovacia, datorită faptului că în ţările respective a expirat patentul medicamentului original mai devreme. Medicamentul este un produs bioechivalent cu produsul original, care beneficiază de avantajele ce decurg din cea mai modernă formă de prezentare.

Comprimatele orodispersabile au drept avantaj principal o reacţie rapidă de absorbţie – în mai puţin de 60 de secunde. Prin introducerea în gură se dizolvă rapid în salivă urmând a fi înghiţite cu uşurinţă. Este dificil ca un comprimat orodispersabil dizolvat în gură să fie îndepărtat în stare intactă, beneficiu însemnat în cazul situaţiilor acute sau al pacienţilor care mimează administrarea tratamentului, caz frecvent întâlnit la persoanele cu afecţiuni psihice. Comprimatele orodispersabile pot fi dizolvate într-un pahar plin cu apă sau alte băuturi potrivite.

Schizofrenia este relativ frecventă şi prevalenţa ei este similară în întreaga lume. Una din 100 de persoane va face schizofrenie înainte de vârsta de 45 de ani, bărbaţii şi femeile prezentând un risc egal. Este una dintre cele mai grave afecţiuni mentale iar până la 10% dintre persoanele afectate se vor sinucide în cele din urmă. Schizofrenia afectează persoane din toate ţările, grupurile socio-economice şi culturale. Un sfert din persoanele care prezintă un episod de schizofrenie se recuperează fără a mai prezenta alte episoade. Cu toate acestea, alte 25% se vor recupera parţial cu persistenţa anumitor simptome iar restul de 50% vor prezenta multiple episoade acute recurente, cu perioade de remisiune a simptomatologiei între episoade. AGERPRES